0

Д а бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси от 70 лева на този 31 юли, когато възникна технически проблем при закупуването на винетки от сайта на АПИ. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев.

"Миналата неделя сайтът не работи от 8,55 ч. до 13.41 ч., като по информация от медиите, от агенцията са уверили, че в този часови диапазон няма да глобяват шофьорите, пътуващи без е-винетка по републиканската пътна мрежа", посочват от кабинета на обществения защитник.

Проф. Ковачева обаче намира за справедливо да няма наложени глоби за целия ден – 31 юли. Причината е, че хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса не по тяхна вина не са имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. "Те няма как да бъдат държани отговорни и да проверяват кога точно същият е отстранен“, категорична е Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че не е справедливо решение спорадичната практика на АПИ при такива случаи да се дава времеви диапазон от 4 часа след отстраняване на проблема на сайта, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа без да се налага да спират.

„Още повече, при всички случаи може би ще има и потърпевши, напуснали страната часове след отстраняване на срива в системата“, допълва общественият защитник.