0

П ремиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски пристига в България в четвъртък сутринта. Той ще кацне в София с правителствен самолет в 10.00 ч. Това заяви министър-председателят по време на отчета за първия месец управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в отговор на въпроси на граждани.

За институционалната война между президентството и Министерския съвет Денков каза, че той се е обадил в администрацията на държавния глава и ги е информирал за предстоящата визита на Зеленски. "Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Аз се обадих на Радев и му казах - ще идва президентът Зеленски, затова намерете начин да се видите с него", каза премиерът. По думите му предвидено е двамата държавни глави да се срещнат. 

"Това е начинът да се търси конструктивен диалог. От другата страна не винаги беше така, но виждам известно успокояване през последните две седмици, надявам се това да продължи. 

България няма нужда от институционални войни, има нужда от успокояване. От друга страна - не може да си затваряме очите, когато някоя държавна институция прекрачи границите”, обясни той. Денков поясни, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката и това ще стане факт при визитата на президента Зеленски у нас.

Бюджет 2023 е готов – кога ще се повиши минималната работна заплата и с колко?

Нормално е от 1 януари 2024 г. да има увеличение, така че в бюджета за 2024 г. ще има увеличение и то ще бъде с формула след преговори със синдикатите и работодателите", заяви премиерът.

Към момента няма възможност за увеличение на заплатите на работещите в МВР. Миналата година те бяха увеличени с точно 20%, така че към момента се предвижда увеличение на средствата на други сектори на бюджетна издръжка, посочи още Денков.

Забавихме се с назначаването на областните управители. Ще изчакаме още малко, заяви министър-председателят и допълни, че все още се изчакват "колегите от ГЕРБ". Според премиера трябва да се постигне консенсус сред народните представители в Народното събрание, които представляват регионите.

"България ще има нов представител в „Лукойл”. Там има системен проблем. Представителят на България не подава актуална информация". 

В Министерството на енергетиката подготвят критерии за провеждане на курс и избор на следващ представител в рафинерията. "Очаквам в следващите месеци да има нов представител на страната. Говорихме и с представители на руската компания, че в края на следващата година трябва да се направят промени в технологиите, когато изтича дерогацията за работа с руски петрол. Въпросът е как да съчетаем ограниченията заради войната в Украйна с технологичните промени и данъчните облекчения", каза Денков. Запитан ще има ли улеснение за гражданите, за да могат сами да произвеждат ток, той каза, че има поевтиняване на технологиите.

За евентуална втора ядрена централа в страната ни той обясни: „планираме да има 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Трябва да се актуализира енергийната стратегия. „Проектът „Белене” за нас няма никаква основа”, обясни Денков.

По време на отговора на въпросите министър-председателят очерта приоритетите на страната ни. „Приоритет номер едно е борбата с нелегалната миграция, но приоритет №1а трябва да бъде борбата с наркотиците”, каза премиерът. Изкуството и културата са сред приоритетите на страната, обясни той.

За войната в Украйна премиерът обясни, че няма реална опасност за България, но трябва да работим да няма опасност за страната ни изобщо оттук нататакък. „70 г. след Втората световна война има световен ред – да не се нарушават границите. Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да направят същото и на други места. Втората причина за подкрепа на Украйна е свързана с България. Страната ни беше обявена за вражеска държава на Русия без да е направила каквото и да е. Да припомним, че Съветската армия влезе в България след Втората световна война. Интересите на България са да свърши войната като се възстановят истинските граници преди агресията”, каза Денков.

„България не отглежда „бежанци”, имаше някакви опити за злоупотреба, но те са пресечени. Говорим за майки с деца, които няма как да се включат в пазара на труда. Голяма част от тях се надяват да се върнат в страната си. В Германия и в Полша се надпреварват как да включат украинските бежанци в тяхната икономика”, обясни Денков. „Не виждам как Русия ще спечели войната в Украйна, въпросът е как ще завършат преговорите за мир, когато двете страни седнат на масата”, обясни той.

Премиерът бе питан по различни теми. За тол таксите той обясни, че се водят преговори за актуализиране на методиката за изчисляване на тези такси. „Очакваме решение до месец”, каза Денков. По три от магистралите – „Хемус”, „Европа”, „Струма” се работи. За АМ „Черно море” се довършва проекта и отчуждаването на имоти, уточни премиерът. 

За намаляване на катастрофите министър-председателят каза, че на база на карта с регионалното ведомство обсъждат как приоритетно да финансират местата, където има множество пътни инциденти. Той изтъкна, че целта е шофьорските курсове да имат по-практична насоченост.

Относно чистотата на Черно море Денков каза, че нито едно от замърсяванията в Одеския залив не са минали нито към Румъния, нито към България. „Хората могат да бъдат спокойни, има агресивна кампания за провал на туристическия сезон. Тя идва отвън. Бъдете спокойни, Черно море е чисто”, заяви премиерът.

Точно преди месец, на 6 юни, на тържествена церемония в Министерския съвет Николай Денков символично получи властта от тогавашния служебен премиер Гълъб Донев.

Първите две политически формации ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" се споразумяха Денков да поеме премиерския пост на принципа на ротацията, а след девет месеца той да предаде поста на бившия еврокомисар Мария Габриел. В същия ден 49-ото Народно събрание утвърди и структурата и състава на новото редовно правителство.

Месец по-късно обаче напрежението между двете политически формации по взимане на важни решения за управлението остава, като втори ден се отменя и обявената като редовна лидерска среща.