0

Д имитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев, събира неговите фенове на 1 юни, обяви във Фейсбук самият той.
„На 24 май къщата на Талев в Прилеп стана история. Въпреки над 20-годишната борба от страна на собственичката и различни организации къщата падна автентично“, написа наследникът.

Решение

Това е причината за сбирката, която той организира от 12 ч. пред Министерството на културата. „Въпреки официалното решение номер 421 за закупуването на къщата, гласувано от правителството на Гълъб Донев. Манол Пейков пък събра 200 000 лева дарения от българските граждани, които не се знае къде са и така и не пожела да ги инвестира за къщата, както беше обявил. Е, къща вече няма. Сега Манол Пейков ще си измие ръцете, а държавата вече няма какво повече да обещава - къща няма“, заяви Димитър Панчев. Той има информация, че постройката е съборена с чук от пиян македонист, а според полицията е паднала от дъжда. От фондация „Македония“ на свой ред настояват за бързо разследване и съд за виновниците 

Пари

„Парите са в сметката ми до стотинка. Поддържам ежедневна връзка със стопанката (която за жалост е на легло и живее в другия край на града), а също така с нейния и с моите двама адвокати (един в Македония и още един в България). И ако ще до основи да я сринат (което искрено се надявам да не стане след официалното оплакване до полицията и заведения иск) – след като бъде придобита от фондацията, ще се погрижа къщата да бъде възстановена във възможно най-автентичния й вид, с възможно най-добрите строители и архитекти (и тамошни, и тукашни)“ - така Манол Пейков отговори в социалните мрежи на нападките след срутването на постройката. След като се разчу за инцидента, от фондация „Македония“ тръгнаха за западната ни съседка и показаха във Фейсбук най-добре запазената сграда на българско училище от Екзархията - в село Буф, Беломорска Македония, построено 1910 г. от Българската екзархия. „Докато не стане и с тая сграда като с къщата на Талев, трябва да я откупим и запазим като паметник на българската култура“, коментира Виктор Стоянов от фондацията.