0

С лед проваления опит за съставяне на ново служебно правителство, след като президента Румен Радев отказа да подпише указ за съставяне на ново служебно правителство, след като номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева отказа да махне Калин Стоянов от поста служебен вътрешен министър, последваха политическите реакции. 

ПП-ДБ, БСП и независимите депутати, напуснали ДПС, застанаха зад решението на Радев да не подпише указ.

СЛЕД ПРОВАЛЕНИЯ КАБИНЕТ: Кожарева със сигнал до Сарафов за Калин Стоянов!

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава", написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според него президентът Румен Радев е действал правилно - не е избягал от отговорност и е използвал правомощията си по Конституция. "За назначението на министър-председател е необходимо поне двама души да се съгласят, което на практика въведе реално разделение на властите по новата Конституция", посочва той. По негови думи отговорността е в Народното събрание през следващите дни.

"Сега ние в парламента трябва да използваме нашите правомощия и да попълним "домовата" книга с наистина независими и качествени хора с обществено доверие, като например в Сметната палата, където процедурата може да се придвижи най-бързо", отбелязва Петков. "Дългосрочната победа може да дойде само на следващите избори, когато хората със своя глас ще имат възможност да си върнат държавата обратно, където има справедливост и свобода, а не както днес се показа - зависимости!", категоричен е той.

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация", това заяви пред БНР единият от председателите на ДПС - Джевдет Чакъров. Според него най-важната задача на служебното правителство е да организира честни, свободни и демократични избори. Чакъров подчерта, че е важно предизборната кампания да се проведе в спокойна обстановка, за да може всеки да направи свободното си волеизявление и да има добра организация. По думите му това явно няма как да стане с Калин Стоянов начело на МВР. Председателят на ДПС призова да се намери начин страната да има управление без зависимости и призова всички политически субекти да разговарят, за да намерят изход от ситуацията. "Всеки си носи отговорността. След това трябва да има честни и свободни избори, а гражданите да бъдат мотивирани да гласуват, след което да има представителност и да се намери изход", каза още Джевдет Чакъров.

ОБРАТ: Без нов служебен кабинет!

"БСП бяхме категорично против промените в Конституцията. Най-много вина имат партиите, които са гласували за тези промени - сега много гласовито ad hoc искат да ограничат последствията от тези неграмотно и некадърно направени промени в Конституцията. Това е пореден епизод на разпада на държавността", обяви изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров на брифинг. "Подкрепяме позицията на Радев, която е принципна и последователна. Тук не става въпрос за липса на личностни и професионални качества, а обществена реакция, видима още на консултациите при президента. Не може един възлов министър да е препъникамък за функционирането на цялата държава", заяви той.

По думите му той е попитал тогава Христо Иванов какво ще стане, ако всички, които могат да бъдат номинирани, откажат. "Той ми отговори, че като бъдат номинирани за определен пост, те имат конституционно задължение да поемат този пост. Тоест позовавайки се на тази хипотези, много бързо може да бъде решена задаващата се конституционна криза", коментира още Зафиров. Изпълнителното бюро на БСП ще излезе с официални предложения как да се излезе от тази настояща криза. "Аз се страхувам, че вече сме по ръба на Конституцията. Всякакво безкрайно отлагане на изборите би задълбочило конституционната криза. При всички положения тези избори не могат да бъдат отлагани до безкрайност. Този парламент е изчерпан и несъстоятелен и не бива да взима никакви важни решения", посочи още Зафиров. Той призова ПП-ДБ да дадат отговори пред обществото защо са променили Конституцията. "Защо бяха съучастници и даже организатори на тези промени и тогава могат да имат право на претенции и да предлагат решения", заяви още Зафиров в отговор на журналистически въпрос.

"Оголи се позорната истина, че България е собственост на един човек – Делян Пеевски", заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след отказа на президента Румен Радев да подпише указ за назначаване на служебно правителство на Горица Грънчарова-Кожарева заради оставането на Калин Стоянов като вътрешен министър в него. Според Костадинов Стоянов е този, който гарантира гласовете за председателя на ДПС и без него той би загубил 30 хиляди гласа.

Ако няма такова купуване на гласове, Пеевски няма да влезе в парламента. Бъдещото на България е заложник на оцеляването на Делян Пеевски. Горица Грънчарова – Кожарева е негов човек"", заяви Костадинов в ефира на БНР. Според него Конституцията, така както е направена от ПП-ДБ, забърква страната в тотална конституционна криза.

"Има черна дупка в Конституцията и изборите могат да се отлагат до безкрайност", каза още лидерът на „Възраждане“. Попитан дали ще се отзове на поканата за разговори от страна на ПП-ДБ в 12.00 часа във вторник, Костадинов съобщи, че Божидар Божанов му се е обадил един час, след като информация за такава покана е била разпространена в медиите. Най-малкото, което е нужно ПП-ДБ е да проявяват инициативност, те сега трябва да проявят смирение. Нека да замълчат, препоръча Костадинов. "Възраждане" ще помисли за такава среща, трябва да я има, но не по инициатива на ПП-ДБ", заключи той.

"Страната влиза в конституционна криза заради приетите от управлявалата „сглобка“ промени в Конституцията за служебните кабинети", коментира лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Трифонов във Фейсбук.

„Днес, се случи нещо, което не бяхме преживявали като общество. Днес, Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и, съответно, съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза. В конституционна криза!“, написа Слави Трифонов.

"Нека, поне веднъж, ние като граждани, си дадем сметка защо се случи това. Конституционна криза има, защото партиите в управлявалата „сглобка“ промениха Конституцията в частта за служебните кабинети“, отбелязва той.

Слави Трифонов посочва, че „Продължаваме промяната-Демократична България“ в коалиция с ГЕРБ и ДПС са отнели възможността президентът да съставя служебен кабинет и са съставили „списък от евентуални служебни министър-председатели, всички с ярка политическа окраска, от които да се избира“ - така наречената „домова книга“. „Всъщност, с тези промени ППДБ, ГЕРБ и ДПС се опитаха да овладеят бъдещите служебни правителства. И напълно естествено и логично се стигна до сегашната ситуация“, коментира  той.

"Ние от “Има такъв народ” още тогава казахме, че тези промени са глупави, некадърни и престъпни, посочва Трифонов. Той отбелязва, че същата „сглобка“ е назначила Борислав Белазелков и Десислава Атанасова в Конституционния съд. Вследствие на това, Конституционният съд се държа като партиен орган и блокира отмяната на поправките в Конституцията, коментира лидерът на ИТН. Той отбелязва, че до промените в Конституцията никога не е имало проблем със съставянето на „служебните кабинети“. Затова, когато някой ви спомене „конституционна криза“ или се възмути на тема „политическа криза“, винаги помнете имената на най-срамните „лъжци“, които промениха по най-срамен начин българската Конституция. Те са: Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски“, коментира Трифонов.