0

Б иохраните влизат още тази есен в менюто на училища, детски градини, болници, социален патронаж. Това гласи Наредба за екологичните изисквания предмет на обществени поръчки (НЕИОППОП), разработена с експерти от Агенцията за обществени поръчки и дирекция „Биологично производство” в агроминистерството. Документът е обнародван и директорите на училища и съответните институции, които набавят храните чрез обществени поръчки, трябва да се съобразят с нея. Това коментира пред „Телеграф“ Стоилко Апостолов, председател на „Биоселена“ и съветник в Министерството на земеделието.

ВГОРЧИХА ИМ ЖИВОТА: Взеха най-сладкото на децата!

Той допълни, че изготвянето на наредбата е съобразено с критериите за екологосъобразност на обществените поръчки (ЗеОП) на ЕС. Според документа още тази есен доставките на биохрани чрез обществени поръчки трябва да са 2% от общия обем. Предвидено е всяка година процентът им да расте, докато стигне през 2031 г. 10%.  

Череши 

Храните са в няколко групи като млечни, плодове и зеленчуци, месо, риба и рибни, зърнени, варива, ядки, мазнини и др. Целта е да се повиши качеството на общественото хранене особено за уязвите групи. Също така да се гарантира пазар за  биоземеделците в страната и така все повече да имат интерес да се биосертифицират.

НАЕСЕН: Само мляко със защита от ЕС в училище!

„Много от производителите на малини, череши и плодове ще могат да сключват договори с доставчиците, а не да се чудят къде да продадат реколтата си“, каза Стоилко Апостолов. 

Яйца 

Той добави, че има храни, които не се произвеждат в страната ни точно защото производителите нямат сигурен пазар. Такива са биосвинското месо и биояйцата. В момента има само една сертифицирана ферма с биояйца край Павликени с 500 птици, каза Апостолов. Затова засега ще се налага да внасяме от Германия, Гърция, Словения и др. За сметка на това имаме 30 хил. сертифицирани биоговеда и още 40 хил. биоовце. Затова вместо свинско в поръчките може да се вкара биоагнешко, биотелешко и говеждо, които са много полезни, изтъкна той.