0

П ромените в Изборния кодекс и днес внесоха смут в работата на народните представители.

Текстовете на Кодекса не бяха предвидени в днешния дневен ред. Работата на депутатите започна с обсъждане на ратификацията на Договора за втората партида самолети F-16, предаде репортер на БГНЕС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, обаче, направи предложение за разглеждане на Закона за промените в ИК като втора точка на дневния ред. Атанасова предложи и удължаване на работното време на днешното заседание до 15:00 ч. Със 121 гласа „за” и 93 гласа „против” депутатите приеха предложението на Росен Желязков днешното заседание да бъде удължено до 15:00 ч. и да бъде разгледан Закона за ИК като втора точка на днешния ред.

Никола Минчев от ПП също предложи отмяна на днешното обсъждане на промените в ИК. “Вчера Мирослав Иванов предложи включването на ИК като втора точка в дневния ред, след което заместник-председателят на НС, Йордан Цонев, отказа смяната на дневния ред. Днес ако се приеме тази смяна, то тогава ще има различно тълкуване”, коментира Минчев. Коста Стоянов от "Възраждане" предложи да се продължи с предварително приетия дневния ред на работата на НС.

Йордан Цонев от ДПС предложи да не се подлага на гласуване предложението на Атанасова, а да се гласува това на Росен Желязков.

Заместник-председателят на НС Росен Желязков предложи да се проведе извънредно заседание на НС на 29.11. - следващият вторник, на което да бъдат обсъдени Законопроекта за бюджета, за НЗОК и Законът за данъчното облагане, след което да се премине към парламентарен контрол. Предложението му беше прието със 122 гласа „за” и 93 гласа против”.

„За разлика от подправянето на бюлетини и подписи, воденето на НС изисква поне известна доза морал и разбиране за това, че нямате самовластна власт”, обърна се Асен Василев към Росен Желязков.

„Няма нищо по-демократично от това залата да гласува и приема по въпросите”, отвърна му Росен Желязков. А Йордан Цонев добави: „За морала ще си говорим по-късно”.

В крайна сметка депутатите решиха да отложат парламентарния контрол днес за следващия вторник, когато ще се проведе извънредно заседание на парламента. Решението бе одобрено с гласовете на 168 депутати при прегласуване по искане на ПП.