0

Ч ужди туристи буквално луднаха по новооткритата мраморна статуя в античния град Хераклея Синтика. Тя много бързо превърна сградата на Исторически музей – Петрич, в магнит за туристите.

БРАВО НА РОДНИТЕ АРХЕОЛОЗИ: Откриха древна статуя в канал! (СНИМКА+ВИДЕО)

Шедьовърът на античното изкуство бе изправен в цял ръст в културната институция на 6 август. До средата на този месец посетителите в музея са вече над 2000, а сред тях са и 60 чужденци.

Скулптурата ще разкрие своя пълен блясък след почистването и консервацията.

Чужденци луднаха по статуята от Хераклея Синтика

 Чужденци луднаха по статуята от Хераклея Синтика
Facebook/PetrichHistoryMuseum

Интерес

„Интересът наистина е огромен към този исторически паметник, открит от екипа на проф. Людмил Вагалински в Хераклея Синтика. Откакто стана известно това откритие, напливът тук е много голям. Всеки посетител отделя време, за да разгледа фигурата на изобразения мъж, да види майсторската и красива работа на този, който е изваял тази статуя“, каза вчера за „Телеграф“ Иван Петров, директор на Исторически музей – Петрич.

Проф. Людмил Вагалински пред „Телеграф“: Има надежда да намерим ръката на Хермес!

Още докато не беше извадена от Клоака максима (Големия канал) на града, имаше предположения, че е на бог Хермес. След тежка операция по изваждането и преместването й в музея в Петрич образът се разкри изцяло. Видя се, че е майсторска изработка от цял блок мрамор. Все още не е ясно кой е човекът, но археолозите са категорични, че това е много известен за времето си владетел, тъй като е изобразен като бог - не е случайно, че фигурата е висока 2,10 метра и тежи почти един тон.

Почистване

Всички очакват с нетърпение момента, в който скулптурата ще разкрие своя пълен блясък след почистването и консервацията. Но трябва още търпение. С тази дейност ще се заеме един от най-добрите реставратори – д-р Китан Китанов от Националния археологически институт с музей към БАН.

Той вече е направил пълен оглед и анализ на мраморната статуя. Китанов ще има честта да се погрижи за това произведение на изкуството и да съхрани неговата културна стойност и за нашето, и за идните поколения. Направена е рентгенография на десния глезен и се оказа, че пукнатината не е толкова страшна, но все пак е обезопасена. Реставраторът ще разполага с подвижен параван, за да може посетителите да наблюдават целия процес.

Реставрация

„Реставраторът се надяваме да започне своята работа в началото на септември. Според него това ще му отнеме поне два месеца.

Поне два месеца реставратор ще заздравява пукнатини и отчупвания по фигурата

 Поне два месеца реставратор ще заздравява пукнатини и отчупвания по фигурата
Авторът

Става въпрос за много фина и внимателна работа. Той трябва да почисти статуята, да заздрави всички пукнатини и отчупвания по нея, за да не се влияе от атмосферните условия“, каза още директорът на музея Иван Петров. Най-вероятно след приключването на реставрацията ще стане ясно кой е изобразеният владетел - лицето ще бъде почистено, а това ще разкрие почти сигурно и самоличността на обожествения владетел.