0

В ъншното министерство и президентството излязоха с позиции относно информацията, че Министерството на вътрешните работи в Северна Македония разследва как деца от Битоля са дошли в България и защо са се срещнали с президента Румен Радев и са били в българския парламент. Според вътрешния министър на РМС Оливер Спасовски децата от Битоля били употребени за политически цели под предлог добросъседски отношения. 

БЕЗОБРАЗИЕ: В Северна Македония разследват деца, рисували с българчета

"Министерството на външните работи (МВнР) изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен", се посочва в позицията на ведомството. "Благодарение на Фондация "Българска Памет" и с подкрепата на МВнР, детското художествено ателие "Св. Св. Кирил и Методий" от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България", се отбелязва още в позицията. 

"Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература "Малкия принц" от държавния глава на Република България се представя като проблем.

Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи, и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави". 

Според МВнР особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. 

Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход. Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации, отбелязват още от МВнР. 

От президентството също излязоха с позиция по случая. Заради множество журналистически въпроси прессекретариатът на държавния глава припомни прессъобщението, разпространено след края на срещата на президента с младите художници от България и Република Северна Македония на 4 юли. Напомнят, че е било в рамките на социалната кампания на Фондация "Българска памет" "От двете страни на границата", чиято цел е да подкрепи развитието на добросъседство и приятелски отношения между двете държави и да насърчи връзките между децата и младежите. 

"От текста всеки сам може да си направи изводи за несъстоятелността на твърденията за "политическа злоупотреба с деца", циркулиращи в РСМ. Припомняме, че срещата беше открита за представителите на медиите. Обезпокоително е, че без значение на фактите и реалността, в РСМ отново се правят опити за целенасочена кампания срещу България и за дискредитиране на дейността на неправителствена организация, която работи за укрепването на сътрудничество между двете държави", пишат от президентската институция. 

Реакция дойде и от бившия външен министър Екатерина Захариева, според която не това е пътят на Северна Македония към Европейския съюз. "Удариха дъното. Искам да обърна внимание, че това е фестивал, който съществува от минимум 50 години. Децата са водени в коя ли не държава. В момента, в който ги доведоха в България, за да се обединяват чрез изкуството, изведнъж, по анонимен сигнал, се образува дело. Наистина удариха дъното", коментира Захариева. 

Към случая не остана безразличен и председателят на българската партия в Северна Македония - Граждански демократичен съюз в РСМ - Петър Колев. "Това да разследваш деца и да ги подлагаш на разпити по заповед на министъра на вътрешните работи на дадена страна е класическа агресия, която няма как да не рефлектира и рефлектира и срещу България. Това е и отговорът защо за тези 30 години ние трудно успяваме да създадем нормални взаимоотношения между София и Скопие", посочи той. 

Вчера стана ясно, че МВР в Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал срещу ръководството на "Мал Битолски Монмартър". Това съобщил самият министър на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски. "Апелирам, не само за този случай, да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, за да могат институциите да предприемат действия. Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство", казва Спасовски, цитиран от изданието "Независен". 

Директорът на арт студиото в Битоля Славчо Неделковски, с когото децата са пътували до България, коментира пред NOVA, че не е изненадан от македонските власти. 

"Програмата родителите я знаеха. Бяхме на посещението президентството и Народното събрание. Не за първи път ходим в българския парламент. Няма жалба от страна на родител, няма сигнал от дете. Всички послания от всички наши дейности е политиката да се държи надалеч от децата. Не разбирам защо прием и среща с българския президент е проблем? Ние пътувахме до Франция, запознахме се с директора на ЮНЕСКО. В РСМ - с македонския президент, запознавали сме се с генералния секретар на НАТО, с президента на Франция", заяви Неделковски. Заради случая предстои и самият той да дава обяснения в прокуратура в Битоля.

Даниел Лорер от ПП-ДБ определи твърденията на вътрешния министър Спасовски като пресилени и ненавременни. "Нека те да си огледат нещата, а ние да се грижим за това македонските българи да бъдат защитени в конституцията, а Северна Македония най-после да започне преговорите си за членство в ЕС, където ние я очакваме". 

От парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро осъди действията на македонското вътрешно министерство, насочени срещу малолетни деца. "Ето защо "Възраждане настояваме МВнР да излезе с осъдителна декларация за това, което се случва. Да бъде поставен веднага въпросът пред нашите т.нар партньори на най-високо ниво", каза той. 

Тошко Йорданов от ИТН обвини за случващото се ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заради вдигането на българското вето над членството на РСМ в ЕС. "Веднага след това започнаха ето такива неща - побоища, стрелби, а сега и вече - дъното. Не знам как да го нарека - това, че едни деца от една страна са отишли да рисуват с други деца. Отвратително е и вината е на българския парламент и на българските политици", заяви Йорданов.