0

Б АБХ констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на с. Карлуково, област Ловеч.

Ветеринарните инспектори открили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване и резултатите от тях се оказали положителни за болестта АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в които влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци, Дъбен, Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега, както и селата Кунино и Стояновци от област Враца.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършени са почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът.

Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.