0

В иа ферата Мальовица е временно затворена. В момента преминаването по маршрута е изключително опасно, не го използвайте. Това съобщиха от ръководството на Национален парк „Рила”. Оттам уточниха, че предстоят разговори със създателите на маршрута за коректното му регулиране, по-добро обезопасяване, категоризиране с цел създаване на максимална сигурност при преминаването му.

След предприети конкретни мерки туристите ще получат допълнителна информация.

В края на август в района на стръмната пътека падна и загина на място 19-годишно момиче. По неофициална информация тя е била с двама приятели, но не е имала подходящо оборудване и не е била достатъчно осигурена при изкачването.

Директорът на НП "Рила" Владимир Милушев уточни, че Виа ферата няма да бъде затворена завинаги, а само временно, докато се осигурят всички необходими условия за нормалното й функциониране. Усилията са насочени към осигуряване на добре екипирана, добре обезопасена и информационно обезпечена пътека, каквито са тези съоръжения в други страни. Целта е това да стане един не само добър, но и надежден, и безопасен маршрут, допълни Милушев.