0

С по-лека мярка – „подписка”, е първият обвиняем по делото за злоупотреби с пари за строежа на магистрала "Хемус" Борислав Колев. Той вече не е под домашен арест. Информацията е на БТА, които се позовават на прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

По-леката мярка за неотклонение на Колев е защото е изтекъл максимално допустимият законов срок за домашния му арест - осем месеца. От 6 август 2022 г. прокуратурата е променила мярката му в "подписка. Мъжът е все още с активна забрана да напуска пределите на страната, наложена на 9 декември м.г., обясни Петрова. По разследването за "Хемус" има нови обвинения за осем души, потвърди за БТА прокурор Петрова.

На 12 октомври вътрешният министър Иван Демерджиев в подробна пресконференция обяви, че настилката на автомагистралите „Тракия” и „Хемус” са некачествени.

При следваща публична проява той заяви, че се очаква досъдебното производство по случая "Хемус" да приключи скоро.

Припомняме, от Софийската градска прокуратура обвиниха 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември 2021 година.

Той бе обвинен, че е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители.

По сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала "Хемус". По-късно Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 г. до септември 2021 г. мъжът получил над 53 милиона лева.