0

К роко е собственост на бившия мъж на жената на главното действащо лице в сагата с крокодила от столичния квартал Ботунец - Виктор Михайлов, научи вестник „Телеграф“  от свои източници. Самият той се представи като стопанин на животното и цирков асистент. 

В ЗООПАРКА: Кроко под карантина! (ВИДЕО)

До последно Михайлов, който отглеждаше животното в дупка в Ботунец твърдеше, че нилският крокодил е на майка му и не позволяваше на властите да откарат животното в столичния зоопарк.  

Проверка 

От РИОСВ София заявиха пред „Телеграф“, че към момента няма представени документи, които да потвърждават реалния собственик на животното. 

При проверката на документите се установяват сериозни несъответствия между номера на чипа, името на собственика, адреса на отглеждане на животното и представения документ от човека, който го отглежда, за което му беше съставен акт.

Оказа се, че номерът на чипа, адресът на отглеждане и името на собственика не отговарят на данните, посочени в регистрационната карта, представена на инспекцията. При извършената документална проверка и в регистъра беше констатирано, че човекът, представящ се за собственик, няма издадени регистрационни карти за отглеждане на животни, уточняват от РИОСВ.

Условията, в които се е отглеждало  животното не са подходящи за него. Индивидът е с приблизителни размери около 2 м и е отглеждан в незащитен малък водоем с диаметър по-малък от дължината на въпросното животно, и с дълбочина на водоема около 50 см.

РАЗВРЪЗКА: Ето какво се случи с Кроко! (ВИДЕО)

Отсъстват условия за осъществяване на нормална терморегулация на този вид животно, отбелязват от РИОСВ. 
Заради установените нарушения нилският крокодил e временно настанен в Софийската зоологическа градина, където ще получи необходимите ветеринарни грижи. При непредставяне на документите в 10-дневния срок екземплярите се отнемат в полза на държавата.

Терариум

„Крокодилът е настанен в терариум, в който има всичко необходимо за животното. То е много стресирано и доста слабо. Когато едно животно е стресирано, то престава да се храни. Трябва да свикне с обстановката и да се успокои, за да може да му се направят изследвания - фекална проба и кръвни изследвания. Външно изглежда по-малък от годините си и много по-слаб, отколкото би трябвало да бъде за този вид“, отбелязва пресаташето на столичния зоопарк Ирина Сахатчиева. 

САГАТА С КРОКОДИЛА: Собственикът обяви влечугото за цирков артист! (ВИДЕО)

По данни на  РИОСВ – София, за период от 10 години са регистрирани общо 23 крокодила. Отглеждането на животни, включително и на екзотични видове като крокодили, е строго регламентирано от Закона за биологичното разнообразие, Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност.