0

Т рите спасени мечета миналата година са върнати отново в дивата природа. Това съобщиха от Фондация „Четири лапи“. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и върнати обратно в природата. 

Партньорските усилия на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), природозащитната организация WWF, „Четири лапи“ и „Арктурус” – Гърция, дадоха шанс за нов живот на три осиротели мечета, посочиха от фондацията.

Към спасителните екипи се присъедини и служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. Мечетата са пуснати на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“. 

Животните са транспортирани дотам, настанени в специални клетки. Мечетата са върнати в дивата природа, след като от Центъра за рехабилитация „Арктурус” прецениха, че те са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове. 

Експерти предупреждават, че дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж. От „Четири лапи“ посочиха, че животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и така ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните, предаде БТА. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF.