0

Т ърсят се министри! 5 дни остават до крайния срок, в който номинираният за служебен премиер Димитър Главчев трябва да се върне при президента Румен Радев с проект на Министерски съвет. Официална информация за това с кого води разговори - няма.

Димитър Главчев все още е на работа като председател на Сметната палата в очакване утре депутатите да гласуват окончателно законовите промени, които ще му позволят да е в неплатен отпуск от редовната си работа за времето, в което управлява държавата. А с отброяване на последните си дни на "Дондуков" 1, Николай Денков събра министрите си на заседание.

След като Радев го избра за служебен премиер: Главчев хвана гората!

Срок за съставяне на правителство с мандата за служебен кабинет по Конституция няма. Но, президентът Румен Радев даде срок от точно седмица на номинирания Димитър Главчев да състави и предложи Министерски съвет. Така най- късният срок, в който се очаква Главчев да се върне на „Дондуков” 2, е събота. На този етап къде, как и с кого текат преговорите не се съобщава официално. Партийните централи, с които NOVA успя да се свърже днес, също не повдигат завесата дали и кой от техните хора е сред обсъжданите. Но продължава спорът кой да не е част от кабинета „Главчев”.

Докато часовникът отброява оставащите 5 дни до крайния срок за папка с проект на 103-ото правителство на България, не спират задочните политически спорове какви трябва да са лицата в него. Те се задълбочиха след заявката на ПП - ДБ, че са против конкретни настоящи министри да останат и в служебната власт - като вътрешния министър Калин Стоянов и Александър Йоловски – на електронното управление.

ОФИЦИАЛНО: Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет

„Информационно обслужване” прави тези избори. Какво ги притеснява „ДА, България”, които пък предложиха този министър. Преди 9 месеца се разбрахме за едно управление 18 месеца с една ротация. Защо постоянно изкачат нови изисквания – този министър не ни харесва, онзи министър не ни харесва”, подчерта Любен Дилов – син, ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ обаче остават с резерви за назначаване на лица от тяхното правителство в служебното.
„Надявам се да бъдат подбрани експерти, защото основната функция на този кабинет е да организира честни избори. С особено внимание ще гледаме министъра на вътрешните работи и на електронното управление. Те имат връзка най-вече с вота и е важно наистина да са експерти. А каква ще бъде тяхната обвързаност наистина е важно да видим. Аз мисля, че е направена заявка да бъде сформиран експертен кабинет”, категоричен е Йордан Терзийски, ПП-ДБ.

Опозицията в лицето на БСП остава твърда в позицията си, че няма как, дори, ако ги потърсят, да участват в служебен кабинет.

„БСП за България” няма да участва по никакъв начин с министри, експерти или каквото и да било. Работата на един служебен кабинет е да осигури честност и прозрачност на изборите. Начинът, по който беше направена конституционната реформа, доведе до това, че сега ще имаме един кабинет изцяло доминиран от ГЕРБ и от Бойко Борисов”, посочи Атанас Зафиров, БСП.

Останалите политически сили днес запазиха мълчание.

*Източник: NOVA