0

П П-ДБ обявиха, че са готови да отстъпят седем министерства на ГЕРБ, но настояват за подписване на споразумение. 

"Благодарим, че тази оферта за ротиране на премиера ни беше предложена. Готови сме да продължим така. Колегите искаха допълнителни министерства - готови сме да ги дадем и в момента. Премиер - Мария Габриел. Министър на външните работи - разбира се, Мария Габриел. Другите министерства, които сме готови да им дадем, са МВР, иновациите и растежа, екология, образование, култура", разкри Кирил Петков на извънреден брифинг късно вечерта на Сирни Заговезни.

“Разчитам на Мария Габриел. Да продължим управлението, да не вкарваме държавата в криза. Можем да продължим реформите, които сме започнали, стига да има воля за това”, добави Петков. 

РАЗДОРИ В СГЛОБКАТА: Май отиваме на избори 2 в 1! Мария Габриел връща празен мандат на президента, ако не се разбере с ПП-ДБ до 12 часа в понеделник

От коалицията обаче дадоха ясно да се разбере, че държат на подписването на коалиционно споразумение. Финансовия министър Асен Василев разясни, че според водените разговори, споразумението се отлагало за неопределен срок от време.  

“Има спор дали и кога да се подпише споразумението. Силно вярвам, че ще успеем да намерим правилен език, който да бъде изразен в общо споразумение”, изрази надежда Василев. 

“Когато започнахме преговорите, имахме един лаптоп, един екран, взимахме текстове от двамата документа и заедно изработихме един подробен документ. Колегите от ГЕРБ много убедено казаха, че темите, свързани с реформите, не искат да изглеждат така, сякаш не са техен приоритет. Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под съмнение", разясни  Христо Иванов. 

Атанас Атанасов пък призова Бойко Борисов да се намеси в ситуацията. Той недоумява, защо преговорите по споразумението са зациклили и цитира последните социологически проучвания, според които българите не искат нови избори. 

“Призовавам Мария Габриел да не връща празна папка, а сутринта да седнем да изчистим недоразуменията. Утрото е по-мъдро от вечерта”, добави Атанасов.

"Имаме седем дни да редактираме споразумението, но ние не сме готови на отстъпки за реформите", отсече Христо Иванов.

Министър-председателят в оставка Николай Денков пък напомни, че по Конституция ГЕРБ и ПП-ДБ имат още седем дни да продължат да преговарят.