0

Н адзорът на НОИ взе решение за скока на пенсиите през лятото.  

Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува това мое предложение, обяви служебният социален министър Ивайло Иванов. Той посочи, че единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други мотиви за статута на Надзорния съвет, са гласували с "въздържал се", предаде БТА.

(ПРЕД)ПОСЛЕДНО: Няма да има орязване на пенсиите!

Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни министърът в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите.

По-рано днес коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда. 

ЛОША НОВИНА: Обрат с увеличенито на пенсиите! (ВИДЕО)

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото, в понеделник сутринта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 процента, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Той каза, че има необходимите за това средства. Това увери и служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. "Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%", съобщи той.