0

"Топлофикация Габрово” вече е в историята. От дружеството разпространиха съобщение, което потвърди опасенията преди седмица, че тази зима парно за габровци няма да има.

77-годишният Иван Димитров е домоуправител на жилищен блок в центъра на града. Според възрастния мъж това, че дружеството ще спре да работи, е било предизвестено още тази зима. „За тези шест месеца отоплителен сезон, едва ли можеше да се събере един месец да е имало топло”, коментира мъжът, предава NOVA.

Поради тази причина габровци излязоха в студените месеци на протест, но връзка и комуникация с представители на „Топлофикация Габрово” няма и към този момент. Запознати са само със съобщението, че дружеството прекратява дейността си.

Държавата все още няма механизъм как ще бъдат компенсирани около 4000 битови абонати. От Община Габрово ще искат писмени указания как ще се процедира. Започват да се търсят варианти за отоплението на спортната зала, сградата на пожарната, Областното пътно управление и голяма детска градина.

СТУДЕНА ЗИМА НА ХОРИЗОНТА! Габровци пред заплаха да останат без парно

„Това е единствената детска градина, за която не сме осигурили алтернативно отопление. Първоначално ще се отоплява на газ, а след това ще проектираме решение с термопомпа, за да имаме гарантирана алтернатива”, уточни кметът на Габрово Таня Христова.

Докато чакат решение от държавата как ще бъдат компенсирани, потребителите на централното парно в Габрово търсят варианти за зимата, купувайки климатици с парите, които евентуално ще им бъдат отпуснати.