0

"Топлофикация Габрово" може да не работи през предстоящия зимен сезон. Това каза кметът на Габрово Таня Христова на брифинг в Министерството на енергетиката, на който присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Христова заяви, че през изминалата зима габровци на практика не са имали централно отопление, защото през ден е имало аварии, цитирана от БТА. Според кмета въпреки множеството проверки и глоби, не е имало промяна в топлоподаването от местното дружество.

БТА

БТА

Министърът на енергетиката Румен Радев добави, че възможните технически решения за публични обекти в града са преминаване на природен газ и монтиране на термопомпи. Битовите абонати и досега са се включвали в енергийната мрежа. Търсят се и дългосрочни мерки.

"Няма да остане никой неподкрепен, поне за този отоплителен сезон", изтъкна министър Радев. 

Енергийният министър бе категоричен, че трябва да се търсят дългосрочни решения, а не само за предстоящия отоплителен сезон, но към момента се работи и в двете посоки. Една част от мерките може да се реализират чрез проектните предложения за енергийна ефективност и енергийно обновяване на публичния сграден фонд, обясни Радев.

За битовите потребители на Габрово, които са над 4100, е направено бързо обследване на капацитета на енергийната мрежа. Тя позволява временното решение абонатите да използват електроенергия за отопление през зимата. Именно във връзка с това е конкретната подкрепа за този отоплителен сезон. В дългосрочен план възможните технически решения са или да се продължи да се развива централно топлоподаване, или да се подменят индивидуалните абонатни станции в сградите.

БТА

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че са направени изчисления, че разликата за абонатите при преминаване от парно на ток е около 1,3-1,5 млн. лева за отоплителен сезон. Тези пари ще бъдат осигурени чрез общината на битовите абонати тази зима, за да имат време да преминат на алтернативни решения, които Министерството на енергетиката разработва.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира, че това не е единственият случай в страната. Той добави, че това, което сега се вижда, е абсолютната решимост на всички институции.

"Ние ще действаме безкомпромисно. Здравето на българските граждани струва много повече от 1,5 млн., струва много повече от милиарди", посочи министър Попов, добавяйки, че ще се отправи апел и Министерството на здравеопазването да се ангажира в бъдещи подобни казуси.

Министър Румен Радев информира още, че вече е подписал заповед да се направи поредната проверка в "Топлофикация Габрово". Очакванията са при направените констатации да се дадат отново задължителните предписания, да се съставят актовете за установяване на административни нарушения, както и да се наложат принудителни административни мерки. Успоредно ще се направи проверка и с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което вече предполага възможности за преразглеждане на лицензията на топлофикационното дружество.