0

П ри изострен тон премина срещата на "Дондуков" 2 между президента Румен Радев и неговия украински колега Володимир Зеленски. Искри прехвърчаха между двамата държавни глави, тъй като Зеленски не се съгласи с изказването на Радев, който нарече войната конфликт на няколко пъти и заяви, че не одобрява предоставянето на военна помощ за Украйна.

„Не приемам предоставянето на въоръжение и боеприпаси, особено от резервите на Българската армия, защо и аз като вас – като президент и върховен главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на България да не отслабват, защото сигурността е достатъчно тревожна и в нашия регион. Има и нещо още по-тревожно, че конфликтът разширява своя пространствен размах, придобива нови измерения, бойните действия следим с тревога, че стават все по ожесточени и загиват все повече хора, включително и българи от голямата българска диаспора в Украйна. За нас това е чувствителна тема, като и случващото се в Запорожката АЕЦ“, заяви Радев.

Зеленски: Благодаря на България, че защитава живота на нашия народ! (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

Българският президент продължи в същия дух, като посочи, че с всеки изминал ден рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително и рискът от ядрена катастрофа.

„Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение. Все повече и повече оръжие трудно води до това решение и виждаме вече година и половина очакваме да има решение, но то не се получава и в тази връзка е важно да обърнем внимание на последователни усилия за деескалация, за прекратяване на огъня, за търсене на мирно решение със средствата на дипломацията“, заяви той.

Володимир Зеленски не остана доволен от призивите на президента и се възмути, че Радев нарича войната конфликт.

„Това не е конфликт, г-н президент. Путин не само води война срещу нас, а той няма да се успокои, докато не ни избие“, сряза го Зеленски.

„Хората в България разбират, че това не е конфликт, а война. При конфликт страната не се напуска от милиони хора. Войната е на територията на нашата страна и ние знаем, че това не е конфликт. Вие като главнокомандващ не подкрепяте доставките на амуниции за Украйна, за да не отслабите вашата армия или пък не подкрепяте укрепването на Украйна.Това са различни неща! Всичко, което имате ще бъде недостатъчно за да воювате с Руската федерация, ако тя дойде тук. Хубаво е да давате на хората, за да не дойде войната при вас. Недай Боже някоя трагедия да стане и не ви помагат с оръжие, какво ще правите тогава? Ще кажете на Путин да завзема територия? Вие като истински президент няма да направите компромис с държавата, териториалната цялост и суверенитета. Ще ми се да се разберете!“, обясни 

Радев се защити, като посочи, че е употребил думата война няколко пъти.

„Искаме повече да чуваме думата мир, не вярвам, че сме използвали всички средства на дипломацията. Войната придобива нови измерения, които напуснаха границите на Украйна, заяви Радев и напомни на Зеленски за риска от ядрена катастрофа, както и, че в България все още помним последствията от Чернобил.

„Каква дипломация, какво още трябва да обсъждаме“, не се съгласи Зеленски.

Володимир Зеленски вече е в София (ВИДЕО)