0

Н а 21 март в новото пространство за алтернативно изкуство „+Машина“ в София се открива третата изложба от поредицата „Изкуство с увреждания“ на Полина Герасимова.

Настоящата експозиция е представена чрез потапящо преживяване благодарение на система от 17 проектора, които обливат цялото пространство с 3D проджекшън мапинг.

Полина Герасимова

 Полина Герасимова
Личен архив

Проектът наподобява миниатюрно издание на популярните през последните години музеи за дигитално изкуство, представящи чрез прожекции живота и изкуството на велики художници. "Настоящото издание на поредицата цели да направи една дигитална, създадена чрез 3D проджекшън мапинг изложба, изцяло достъпна за незряща публика", споделя авторът на проекта Полина Герасимова.

Без ограничения

В рамките на 4 дни, от 21 до 24 март, широката публика и посетителите със специални нужди могат заедно да се потопят в света на сетивата.

Всяко ново издание на изложбата надгражда предходното с добавяне на нови предизвикателства към публиката, базирани на съзнателното пренасочване на функциите на човешките сетива. "В същото време всяка следваща проява се фокусира върху една конкретна група хора с дефицити и желанието ми за пълното им адаптиране към дигиталното визуално изкуство и възможността им да посещават изложби без ограничения", споделя още Полина Герасимова.

Книжка с описание и ориентиране за незрящи

 Книжка с описание и ориентиране за незрящи
Личен архив

Издание

Предходното издание представяше селекция от 11 личности с изключителни постижения, сред които е и Хелън Келър чрез специално създадени неонови кутии с илюстрациите им и адаптирани на брайл, видеа с жестомимичен превод и субтитри, както и проектиране на пространството за хора с двигателни проблеми.

"Изкуство с увреждания"

 "Изкуство с увреждания"
Личен архив

Също така имаше 4 пространства с предизвикателства на съзнанието (brain games), които даваха възможност на посетителите да четат брайл, да слушат музика чрез вибрация, да изпробват музико - музикален инструмент с приоритет за деца с увреждания, и да пробват да оцелеят 15 секунди без сетивата си.