0

М обилен рентген е необходим на косматите пациенти от парка за танцуващи мечки в Белица. За закупуването на медицинската апаратура тече кампания за набиране на средства от дарители, обясни пред вестник „Телеграф“ Калина Вълчинкова, която е ръководител на направление „Грижа за животните и управление на съоръженията“.

В момента в парка за танцуващи мечки в Белица, който се управлява съвместно от „Четири лапи“ и фондация „Бриджит Бордо“, живеят 17 мечки. Те са спасени от много лоши условия. Всяка една от тях е прекарала различен период от време в тях. Така дори максимално добри грижи за бившите танцьори не могат да компенсират тяхното минало, което е оставило трайна следа върху здравословното им състояние. С всяка изминала година техните здравословни проблеми се усложняват и стават по-чести.

ДРЪЖТЕ СИ КЕБАПЧЕТАТА! Мешана скара тръшна мечка в зоопарка

Понякога състоянието на животните изисква незабавна намеса. И тогава се налага да бъдат упоени и закарани в София за по-обстойни прегледи. Затова от парка се опитват да се оборудват на място с медицинска апаратура и да не причиняват този стрес на животните с транспортирането им до столицата. „В момента нашата програма е за набиране на средства за рентгенов апарат. Миналата година успяхме да се сдобием с ехографски апарат. Опитваме се стъпка по стъпка да се оборудваме с всичко необходимо, за да бъдат прегледани на място“, обясни Вълчинкова.

НЕ СНИМАЙ, МОЛЯ! Мечок разглоби телефон на посетител в зоопарка (ВИДЕО)

Профилактика

Всяка година на мечоците се правят профилактични медицински прегледи с цел да се избегнат по-сериозни състояния. Установяват все повече и повече проблеми, които налагат понякога незабавна намеса. Медицинският преглед тази година ще бъде през май. В момента мечките са добре, като и последната се събуди от зимен сън тази седмица. Тази година мечото селище не отвори врати за посетителите на 1 април поради ремонтни дейности на пътя. За момента не се знае точно кога посетителите ще могат да видят косматите обитатели на парка