0

Д епутатите избраха шеф на парламента. Кандидатурите за мястото бяха четири тази на Рая Назарян от ГЕРБ, Виктория Василева от "Величие", Петър Петров от "Възраждане" и  доц. д-р Силви Кирилов от Има такъв народ. Депутатите на ГЕРБ, ДПС и ИТН избраха със 137 гласа "за" Рая Назарян за поста председател на Народното събрание. 

Още преди гласуването на кандидатите Тошко Йорданов от ИТН заяви от трибуната, че ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ, за да се задейства процедурата по раздаването на мандатите. Той обяви, че искат третия мандат да отиде при тях и да сформират експертен кабинет. 

"Благодаря за оказаната чест и полученото доверие, НС е единствената платформа за легитимиране на законодателната и изпълнителната власт. Независимо от политическите си разбирания всички носим отговорност за качеството на политическите дебати. На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията". Това каза от парламентарната трибуна новоизбраният председател на парламента Рая Назарян.

През вчерашния ден процесът по избор на председател на парламента забуксува след като нямаше мнозинство за нито един кандидат.