0

О тец Иван Янков от храма "Света Троица" прекратява гладната си стачка срещу касирания избор на Сливенски митрополит на Благовещение. 

Той заяви това пред журналисти, докато отиваше към катедралния храм "Свети Димитър", за да вземе причастие. Пред църквата се срещнаха с отец Силвестър Янакиев и се прегърнаха публично въпреки различните си позиции.

Свещеникът прекратява гладната стачка, започната с началото на великденския пост, защото по думите му Агатополският епископ Йеротей е казал, че Светият синод в този ден ще "свали расото му". "Те ще получат расото ми доброволно, без бой, защото те са управителите", каза отецът. "Но борбата продължава по нетрадиционен начин", допълни свещеникът, цитиран от БТА.  Отец Иван допълни, че обществото ще бъде изненадано.

Странно

Въпреки прегръдката обаче отец Силвестър посочи, че няма причина да бъде свалено расото на колегата му и се усъмни във верността на тези твърдения. "Поведението на отец Иван е странно, но не и неканонично. Каузата му обаче е нарушение на църковната дисциплина, което е определение за разкол", уточни той.

Епископ Тихон пред „Телеграф“: Отец Иван изнудва с гладната стачка!

Според отец Силвестър проблемите, свързани с касирането на избора на Сливенски митрополит, се коренят в миналото. "От години при избора на митрополит местни структури се опитват да предопределят избора и "да поставят на колене синода", каза той и подчерта, че дълго време е мислил да не взема отношение към протеста на отец Иван. "Начинът, по който той презентира нещата, започва да звучи като поведение на протестант, а не на православен свещеник", обяви още отец Силвестър. 

Разкол

"Хората трябва да бъдат внимателни към едни такива призиви за бунт. Църквата е на мира, любовта, вярата и надеждата“, каза Силвестър Янакиев и определи поведението на отец Иван и на събратята му от Бургас като „формален разкол“.

Отец Силвестър смята, че епископ Йеротей няма управленските качества да заеме митрополитския пост. Той припомни, че преди години е сигнализирал за безстопанственост от страна на епископа към върнати на църквата земеделски земи, докато е бил игумен на Поморийския манастир.

Епархийският избор за нов митрополит на Сливен е насрочен на 19 май, а на 26 май е каноничният избор в Синодалната палата в София.