0

Н апрежението в Сливенска епархия ескалира. Цялата местна власт в Града на войводите излезе в подкрепа на отец Иван Янков, който на 19 март започна гладна стачка с искането да бъде отменено касирането от Светия синод на епархийския избор от 18 февруари. Тогава епископ Йеротей събра най-много гласове.

Пред митрополията се събраха представители на местната власт и общественици.

РАЗВРЪЗКАТА Е БЛИЗО: Светият синод обяви кога ще избере нов сливенски митрополит

Глад

Миряни от Сливен пък обявиха, че ще започнат гладна стачка в подкрепа на отец Иван. Сутринта те бяха трима, но през деня бройката се увеличи. Те ще гладуват и жадуват по три денонощия, както се тримири в началото на Великия пост и както прави отец Иван в знак на протест. Междувременно в Сливен пристигна временно управляващият епархията митрополит Йоан. Владиката първо извика за разговор отеца в безрезултатен опит да го убеди да прекрати протеста. Попът заяви, че няма да прекрати гладната стачка, въпреки че самият епископ Йеротей го призова за това. В църквата няма "искам и не искам", има послушание. Епископ Йеротей, братко, ще бъдеш Сливенски митрополит независимо дали го искаш", категоричен бе отецът.

КАКВО СЛЕДВА? Избират първо сливенски митрополит, после нов патриарх!

Позиция 

„Телеграф“ поиска мнението на Тивериополския епископ Тихон по казуса. „Не мога да приема за нормални и правилни действията на отец Иван Янков. Това е един вид изнудване, защото подобно действие застрашава здравето и живота на гладуващия, а никой не би искал да вземе този грях върху себе си. Не може да смяташ, че твоето мнение е най-правилното и да го налагаш по този начин на останалите. Разбирам, че отец Иван е убеден в правотата си и затова прибягва до тази крайна мярка на протест. Но има и други начини да направиш това“, е категоричен Негово преосвещенство. Той допълни, че не прави т.нар. тримирене.

След касирането на изборите за митрополит: Сливенска епархия на бунт против синода