0

С вещеници и миряни от 7-те духовни околии на Сливен излязоха на протест заради решението на Светия синод да касира избора за духовен водач на епархията. 

Хоругви

Носещи хоругви с икони и плакати с текст „Не сме тълпа“, гражданите се опитаха да внесат протестно писмо в канцеларията на митрополията, но тя беше затворена, а служителите й бяха в почивен ден.

СКАНДАЛНО: Светият синод остави Сливен без митрополит!

Сред събралите се беше Вълкан Янев, дългогодишен секретар на Сливенска митрополия. На мястото бяха и знакови свещеници като отец Янко и двамата му синове отците Иван и Павел. "Ние изразяваме своето притеснение и поставяме няколко въпроса, за които настояваме за отговор от Светия синод", каза отец Севастиян Йорданов от бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий". Той обясни, че е един от 42-мата епархийски избиратели, които на 18 февруари в т. нар. първи тур на изборите определиха кои двама от десетте епископи ще отидат на финалите в София. 

Финалисти

Така бяха излъчени Агатополски епископ Йеротей (с 26 гласа )и Константийски епископ Михаил (22 гласа). Вместо обаче синодът в неделя (25 февруари) да избере един от тях за нов Сливенски митрополит, той касира изборите и прие наредба, според която вече местните няма да имат право на глас. Така на следващото си заседание на 12 март архиереите в София ще решат кой да замести починалия наскоро дядо Йоаникий. 

По думите на излезли на протест  духовници с новата наредба за избирането на епархийски митрополити, пряко се нарушава уставът на Българската православна църква. „Това е все едно премиерът в столицата от утре да започне да назначава кметовете  служебно, кой ще го разреши“, възмущаваха се искрено граждани.

Жалби

„Жалби ще бъдат внесени до министъра на правосъдието Атанас Славов и в парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията“, информира Димитър Загоров, епархийски избирател от Тополовградска духовна околия.
Според отец Петър от Несебър уставът на БПЦ също е погазен. Отец Севастиян посочи, че има множество жалби и подписки от миряни от цяла епархия. Протестиращите заявиха, че ще продължат да се събират, докато митрополитите не преразгледат своето  решение. „На 12 март, когато стана ясно, че Светият синод ще избира нов Сливенски митрополит, ще бъдем в столицата и ще бъдем много“, закани се отец Янко.

Отец Евгений: Наговаряха се в почивката 

На протеста стана ясно, че не всички местни духовници са на едно мнение.

Отец Евгений Янакиев от катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен подкрепи решението на синода, като призна, че той е подал една от жалбите за изборни нарушения, станали повод вотът да бъде касиран. Свещеникът обясни, че е видял как епархийски избиратели са излезли от залата в почивка и са се наговорили кой да бъде вторият избран кандидат за митрополит т.е. епископ Михаил. Свещенослужителят провидя в това дългата ръка на статуквото и на Държавна сигурност. По думите му древната практика била епархийският избор да се извършва само от митрополитите, освен това настоящият устав на Църквата е бил приет по времето на комунистическия режим. Духовникът определи ситуацията като разкол и призова епископ Йеротей, да се разграничи от действията на протестиращите.