0

С ливен остана без митрополит, след като доста скандално и без обяснения Светият синод на свое заседаниe в събота отмени проведените дотук два тура на изборите.

Архиереите oтслужиха в синодния параклис и молебен за здравето на патриарх Неофит

 Архиереите oтслужиха в синодния параклис и молебен за здравето на патриарх Неофит
Българска патриаршия

Финалисти

При тях бяха излъчени Агатоникийският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил като финалисти. Владиците вчера трябваше да посочат един от тях за нов сливенски владика на мястото на покойния Йоаникий. Вместо това се тръгва на нови избори, като се изтъкват постъпили жалби за нарушения.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, отговорен за провеждането на изборите, отказа да коментира пред в. „Телеграф“ за какви жалби точно става въпрос.

Наредба

Междувременно в събота архиереите приеха и наредба, променяща кардинално правилата на епархийския вот. Тя отменя старата църковна традиция в изборите за митрополит да участва клирът и народът от местните духовни околии.

Досега те излъчваха с мнозинство двама от няколко епископи, а накрая Синодът избираше един от тях за митрополит. Вместо това се планира само Св. синод вече да решава и да спуска новите митрополити по места.

Разнобой

„За“ приемането на текста на наредбата са гласували следните митрополити: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков.

Против новите правила и с особено мнение са били: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.

Канонисти и юристи коментираха вчера, че от Синода действат малко по сталинистки. Защото владиците опитват без Църковно-народен събор да променят Устава на Българската православна църква-Българска патриаршия.

В мотивите си владиците обаче изтъкват, че местните свещници и миряни от години изправят Светия синод пред предпоставен избор, което нарушавало йерархическия ред на Църквата. Митрополит Йоан бе категоричен, че отдавна е трябвало да бъде решен въпросът за прекратяване на участието на свещеници и миряни в подобни избори. И потвърди, че новият сливенски владика вероятно ще бъде избран до края на март, но именно по новия начин.

Протест

Междувременно тръгнаха брожения по места. Миряни от град Ахтопол излязоха с изявление до Синода, че започват подписка, с която настояват „по спешност“ да бъде преразгледано решението за касирането на епархийския избор в Сливен. Също така се иска да се огласят жалбите в писмото на митрополит Йоан, станали формален повод за отмяната на църковния вот.

Ловчанският митрополит Гавриил: Касираха вота заради една почивка

- Ваше, Високопреосвещенство, защо Св. синод касира изборите за сливенски митрополит?

- Наместникът на Сливенска епархията Варненски и Великопреславски митрополит Йоан като завършек на заседанието прочете доклад, според който, както каза, било редно да се касира изборът.

- Какви толкова жалби е имало в този доклад?

- Нямаше кой знае какви нарушения. Например изтъкваше се, че в един момент са дали кратка почивка на хората (епархийските избиратели). Може би в друг случай нямаше и да се забележи, но това сега се използва като някаква причина.

- Каква е била тази почивка - не е ли нормално, ако някой иска да отиде за храна или до тоалетна?

- Понеже изборите на 18 февруари са били дълги - в два тура, явно хората са искали да си починат, да излязат малко, което им е било разрешено. Но това беше едно от обвиненията на проведения избор. Накрая Синодът реши, че при това положение е добре изборът да се касира.

Ловчански митрополит Гавриил

 Ловчански митрополит Гавриил
Българска патриаршия

- Доста недоумение събуди и проектонаредба, приета успоредно с това и променяща правилата на епархийските избори. Вие защо гласувахте против?

- Аз съм убеден в едно, че такава съществена наредба може да се приема само на Църковно-народен събор. Защото тя променя Устава на Българската православна църква. Да, ние имаме право да правим по-дребни наредби, но тази е доста всеобхватна и не бива да се приема.

- Какво следва сега, по старите правила или по новите ще се върви и може ли въобще да се променя регламентът в хода на вече започнали избори?

- В хода на избора не би трябвало да се правят наредби. Това бе и мнението на другите митрополити, гласували против.

*Автори: Константин Събчев, Любомир Старидолски