0

В деня, в който българите се сбогуват със своя духовен водач Неофит, от Светия синод внесоха светлина за избора на нов патриарх. Висшите духовници първо ще изберат сливенски митрополит, а след това и глава на българската православна църква. 

“За да има пълнота на патриаршеския избор трябва всички катедри да бъдат заети, тоест първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това ще бъде свикан Патриаршески събор за избор на нов патриарх”, разясни говорителя на Светия синод митрополит Киприан. 

СМЪРТТА НА НЕОФИТ: Опашка се изви на поклонението на патриарха (СНИМКИ И ВИДЕО)

Киприян напомни, че заупокойната литургия в "Св. Александър Невски" започва в 9.30 ч събота и ще се ръководи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия синод. В 11.00 ч. започва опелото на патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей. 

Още не е ясно кои ще се официалните делегати на Москва в София. Вчера руският патриарх Кирил изрази своите съболезнования по-повод кончината на патриарх Неофит с дълга публикация, качена на сайта на Руската православна църква. Патриарх Кирил е уведомен за смъртта на Неофит, но не е поканен да присъства на погребението. 

По думите на митрополит Киприан са известени всички посестрими църкви, включително и руската, но все още не е потвърдено откъде ще дойдат официални делегации.