0

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. Това заяви пред БНТ областният управител на София Вяра Тодева.

"Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира губернаторът.

ЗАПОЧНА СЕ: Махат паметника на Съветската армия (СНИМКИ+ВИДЕО)

Възстановена е тази сутрин работата по демонтажа на паметника. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента в Княжеската градина. Без произшествия премина нощта, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента.

Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

СБЛЪСЪК ПРЕД МОЧА: Депутат от БСП влезе в болница (СНИМКИ)

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани.От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.

ДЕМОНТАЖ ПО ТЪМНА ДОБА: Войникът от МОЧА остана без шмайзер (СНИМКИ)

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.