0

П резидентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Те изпълниха заявката си и и веднага върнаха папката за съставяне на правителство на президента.

"ПГ на ГЕБР-СДС няма да реализира мандата и няма да посочва кандидат за министър-председател, който да го получи", заяви Десислава Атанасова.

От своя страна Радев заяви, че уважава решението им. По думите му в парламентарните републики, парламентарно представените партии носят отговорност за формиране на правителство. Радев посочи, че именно те трябва да намерят изход от задълбочаващите се кризи. Инфлацията, здравната и социална кризи изискват отговорни действия. 

В тази връзка президентът още в петък ще свика консултации с парламентарно представените партии, за да чуе какъв изход виждат от създалите се кризи и какви възможности виждат за коалиции, за да реши на кого да връчи третия мандат. 

"Въпросът за властта, който е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят политическите сили. Българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийния интерес", заяви Радев.

След разговорите, пред журналисти, Атанасова заяви, че в този парламент не може да се намери подкрепа. По думите й предсрочните избори биха могли да бъдат според нормалния срок ще се определи от групите на консултациите.

Тя счита, че началото на октомври е резонно да бъдат предсрочните парламентарни избори. 

По думите пък на Томислав Дончев не било честно и не е възможно да подкрепят кабинет с третия мандат само за да се приемат наложителните законопроекти.

Остава само още един шанс да бъде излъчено правителство от това НС - с третия мандат. Три партии вече дадоха заявка, че са готови да направят опит за съставяне на кабинет - "Демократична България", БСП и ИТН. И трите подчертаха, че са готови да разговарят единствено в рамките на разпадналата се четворна коалиция.

От пресцентъра на държавния глава разпространиха информация в колко часа президентът ще се срещне с всяка от парламентарно представените партии

Президентът ще приеме на „Дондуков“ 2:

Oт 9.00 часа – представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“;

От 10.15 часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 11.30 часа – представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи";

От 13.00 часа – представители на парламентарната група на "БСП за България";

От 14.15 часа – представители на парламентарната група на „Има такъв народ";

От 15.30 часа – представители на парламентарната група на „Демократична България“;

От 16.45 часа – представители на парламентарната група на „Възраждане“.

Президентът преди ден обяви, че преди да избере коя ще е партийната сила, която ще получи правото да състави кабинет, ще проведе консултации с всички парламентарни партии.