0

О бщо около 30 са чуждестранните православни архиереи, които ще участват в интронизацията на новия български патриарх, представляващи 11 автокефални православни църкви. Липсват гости само от Антиохийската патриаршия, Полската православна архиепископия и тази на Чешките земи и Словакия. Все още няма официална информация дали ще дойде представител на Православната църква на Украйна. Те ще бъдат настанени в хотел „Хаят“ на площад „Васил Левски“, а менюто им ще бъде съобразено с личните им вкусове и предпочитания, тъй като тази година поради късната дата на Великден Петрови пости няма.

140 избират новия Патриарх

Присъствие

Най-внушителна е делегацията на Вселенската патриаршия начело с Негово Всесветейшество Константинополския патриарх Вартоломей, който ще вземе участие в интронизацията на новия български патриарх, което се случва за първи път в най-новата ни история. Той се придружава  от десетчленна делегация от Вселенската патриаршия с участието на нейните най-старши митрополити. На 30 юни в 9 часа представителите на православните църкви ще бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм „Света Неделя“ и ще отслужат трисагий на гроба на блаженопочиналия Български патриарх Неофит.

Донасят мощите на светия патриарх Евтимий Търновски

Процедура

Работата на събора ще започне утре в 9 часа. Патриархът може да бъде избран още на първия тур, ако някой от тримата достоизбираеми кандидати – Врачански митрополит Григорий, Ловчански Гавриил и Видински Даниил, получи две трети от гласовете на делегатите. В противен случай получилият най-малко гласове отпада и се гласува за останалите двама, като за избирането му е нужно обикновено мнозинство. Очаква се около 14,30 часа името на новия български патриарх да стане известно, след което той ще бъде интронизиран в катедралата „Свети Александър Невски“.

Свети Евтимий ще благослови събора

Светият синод е взел решение мощите на свети патриарх Евтимий Търновски да бъдат донесени в София, за да бъдат включени в церемонията по интронизацията на новия Български патриарх. Запознати твърдят, че това е по идея на архимандрит Дионисий, който е натоварен със задачата да организира церемонията по избора на нов патриарх. Мощите ще бъдат пренесени от Бачковския манастир в столицата от Величкия епископ Сионий, игумен на  светата обител. Днес в 11 часа те ще бъдат посрещнати в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ и ще останат там до 1 юли.