0

М еморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. 

Той заяви, че не искат да са във властта на всяка цена, а само ако продължат реформите.

„Целият български народ и външните ни партньори очакват България да стане институционална държава и да имаме институции, които да защитават обществения интерес, независимо от това кой е силният на деня”, добави Петков.

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА СГЛОБКАТА? Бойко Борисов: Избори 2 в 1 са логичен завършен на тази некоалиция

Той подчерта, че е приел критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който тази сутрин коментира, че не разполага с меморандума и добави, че днес е бил изпратен до заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Не става дума за никакъв подарък или за "делкане" на регулаторите, както се чува", коментира Петков. Той обясни, че в текста на предложения меморандум се казва ясно, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил.

"Призоваваме и Борисов да има тази смелост - заедно да направим така, че регулаторите да бъдат изпълнени с независими хора, хора, които са преминали проверка за интегритет, които не са политически оцветени. Разпределението на регулаторите наполовина (между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) гарантира равнопоставеността, както и че двете страни ще имат право на вето и няма да има превес", добави съпредседателят на ПП.