0

П оредната група на 32-рата национална антарктическа експедиция замина вчера от летище София. Води я ръководителят на експедицията проф. д.н. Христо Пимпирев.

Както се случва през последните над 30 години, Пимпирев ще празнува рождения си ден на 13 февруари на територията на българската полярна база на остров Ливингстън. Благодарение на нашия военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ вече не сме антарктически стопаджии, каза на изпроводяк пред „Телеграф“ проф. Пимпирев. Заедно с него пътуват лекарят д-р Севдалина Михайлова, геолозите, доц. д-р Дочо Дочев и доц. д-р Любомир Методиев, които ще реализират научен проект в областта на палеонтологията, Иглика Трифонова и Любов Костова - по научно-образователен проект, и журналистката Мария Чернева от БНТ.

Екипи

В Буенос Айрес групата ще се раздели - геолозите ще продължат за Сантияго де Чили и Пунта Аренас, откъдето ще летят за остров Кинг Джордж, съседен на Ливингстън, където е разположена българската антарктическа станция „Св. Кл. Охридски“, с полет, нает от Турската антарктическа програма.

Към останалата част на групата в Буенос Айрес ще се присъединят Стоян Михайлов, посланик на България в Аржентина, флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н.Й Вапцаров“, Варна, и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Те ще летят до Рио Галйегос  и оттам с автобус ще достигнат също до Пунта Аренас, откъдето ще летят за остров Кинг Джордж с полет, нает от Португалската антарктическа програма.

Всички ще преодолеят последната отсечка от маршрута между островите Кинг Джордж и Ливингстън на борда на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421), който оперира в рамките на експедицията в архипелага на Южно Шетлъндските острови от началото на годината.

Строеж

Очаква се след няколко дни да пристигнат в българската база. Там в момента има около 20 души наши полярници, които работят по различни проекти. Основна задача на логистичните екипи е да построят нова наша лаборатория на острова, като за целта корабът закара там тонове строителни материали. През следващия сезон постройката трябва да бъде окончателно завършена и да стане обитаема, каза проф. Христо Пимпирев.