0

Н ачалници на клиники и отделения в "Пирогов" готвят оставки заради случая "Даная", информира БНР.

Те са в готовност да го направят на 1 февруари, ако не спрат натискът и тормозът спрямо медицинските екипи във връзка със случая на починалата Даная Кулева. 

Това се казва в декларация на спешната болница, приета на заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи в петък.

ПОД ЛУПА: "Медицински надзор" назначава втора проверка за починалата Даная

От болницата заявяват, че са разочаровани от липсата на подкрепа от страна на здравното министерство, заради което свалят доверието си от министър Христо Хинков и настояват за оставката му. 

По повод непреставащия натиск по случая с починалата Даная от ръководните структури на "Пирогов" посочват, че това нарушава доверието лекар - пациент и пречи на нормалния ритъм на работа и изпълняване на задълженията на медиците. 

"Търпението на колегите - да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа", заявяват подписалите декларацията. И допълват, че е недопустимо нормалното функциониране на болницата да става заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. 

От декларацията става ясно, че медиците ще търсят подкрепа от колегите си и съсловните организации, тъй като проблемът с тормоза и насилието върху лекарите рефлектира върху всички. 

Проф. Емил Паскалев пред "Телеграф": 5000 българи имат нужда от бъбрек