0

Т рима души пострадаха на пътеката за Боянския водопад само от началото на годината. Една жена е с травма на главата, друга със счупен крак, а катерач беше открит в безсъзнание след падане в района на водопада. Мястото е известно с красотата, но и с травматизма си, коментира пред вестник „Телеграф“ шефът на ПСС Емил Нешев.
Последният случай е от 3 март. Тогава отрядът на планинската спасителна служба в София отново получава сигнал за пострадала жена на пътеката за Боянския водопад. При падането си се е търкаляла надолу по склона, в резултат на което има травма и на главата. Транспортирането й било сложно и в тъмната част от денонощието.

Акция

Точно седмица по-рано спасителите получават сигнал за друга пострадала туристка на пътеката. Тя е с травма на крака. Екипът, намиращ се на база „Алеко“, максимално бързо се отправил към мястото. С помощта на специализирани транспортни средства пострадалата била свалена в Бояна и предадена за по-нататъшно лечение. През януари катерач пък падна в района на водопада и получи тежка политравма.


Пътеката е влажна, носете стабилни туристически обувки и подходяща екипировка, това не е Южният парк, предупреждават планинските спасители. Въпреки парапетите и стъпалата има сериозен риск от инциденти. Пътеката е доста хлъзгава, възможно е и да е заледена и дори за опитни туристи има опасност да се подхлъзнат. Не надценявайте възможностите си. Но най-добре изчакайте лятото, ако се затруднявате с ходенето по планинските пътеки.

Пътеки

Най-добре изберете по-лесен и безопасен маршрут за стигане до Боянския водопад, съветват спасителите. Пътеката по червена маркировка се движи по реката право нагоре и е стръмна и опасна. Тя се препоръчва само за опитни и добре подготвени туристи, с качествена екипировка и много добра двигателна култура. Зелената маркировка отдолу започва от едно и също място с червената, но още в самото начало прави завой наляво и постепенно се изкачва до водопада, като на ключовите места има табели. Тази пътека е подходяща за всички туристи, като, разбира се, не трябва да се пренебрегва нуждата от подходящи обувки или маратонки. Зелената маркировка отгоре започва от хижа „Момина скала“ и едноименната поляна. Достига се за около час, но последните метри са по стръмна и тясна пътека, по която трябва да се придвижвате с особено внимание и задължително с удобни и подходящи обувки за планина или маратонки.