0

З а първи път в битката с горския пожар, който гори дни наред предимно в Гърция, се включиха и гръцки пожарникари. До момента гръцките власти използваха само хеликоптери и самолети, тъй като в района най-вероятно има останали от войната мини. 

Огънят продължава да гори и все още не е овладян. Пореден ден на борба с огнената стихия и за нашите огнеборци, които са на граничната бразда по билото на планина Славянка.

Продължава борбата с огнената стихия на границата ни с Гърция

В събота два военни хеликоптера се включиха в гасенето на пламъците, които навлязоха на наша територия от южната ни съседка. В неделя на огнеборците също помогна един хеликоптер. Горят предимно стари дънери, треви и храсти. Те се намират на територията на биосферния резерват Али ботуш. 

Огнища

„Нашите огнеборци - пожарникари, горски служители, военни и служители на резервата, потушават тлеещи огнища с помощта на тупалки и пръскачки. Те са в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово, в посока Гоцев връх в планина Славянка. Периметърът на пожара у нас е 50-60 декара. Новото е, че за първи път има и гръцки пожарникари на терен“, каза за „Телеграф“ Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство – Катунци. 

Високопроходимите автомобили и специализираната техника няма как да стигнат до трудния и стръмен терен високо в планината. 

За самите огнеборци придвижването е изключително трудно заради пресечения терен с 60-градусов наклон.

Ситуация

Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база – Крумово, помага за погасяването на пожара в района на българо-гръцката граница. Хеликоптерът излетя от авиобазата в 11,16 часа вчера, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

На терен в помощ на огнеборците за пореден ден действат и 22-ма военнослужещи от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград.
В ефира на БНР главен комисар Александър Джартов съобщи, че успяват да контролират пожара. Министър Калин Стоянов коментира, че ситуацията е доста тежка, но колегите му от пожарната и Гранична полиция успяват да го удържат и той да е все още на границата.