0

П ожарът в Гърция все още не е локализиран. Предстои пореден ден на напрежение и борба с огнената стихия и за нашите огнеборци, които са на граничната бразда по билото на планина Славянка. Над 80 души - пожарникари, горски служители, военни, служители на биосферния резерват „Али ботуш“, са на терен тази сутрин. 

„Днес се очакват високи температури, горещо време, това подпомага разгарянето на тлеещите огнища в периметъра на пожара, който на наша територия е около 70 декара. Пожарът е низов, той е на километри от най-близките населени места. Горят предимно стари отсечени дънери, треви и храсти. Гаси се с тупалки и пръскачки. Очакваме отново  подкрепа и от наши военни хеликоптери“, каза за „Телеграф“ Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

По билото на планина Славянка: Гърци и наши гасят пожара край границата!

В неделя за първи път и гръцки пожарникари работиха на терен, след като досега потушаваха пламъците само с хеликоптери и самолети заради наличие на минни полета на тяхна територия. Там, където са мините, няма как да се използва жива сила, а се разчита само на вода от въздуха.  

Високопроходимите автомобили и специализираната техника също няма как да стигнат до трудния и стръмен терен високо в планината. За самите огнеборци придвижването е изключително трудно заради пресечения терен с 60-градусов наклон.

Франция ще изпрати самолет, който утре да се включи от въздуха в гасенето на пожара на границата с Гърция. Помощта бе поискана от ЕС, а Париж, въпреки олимпиадата, се е отзовал. Запитването отправи вътрешният министър Калин Стоянов. Преди това той е съгласувал искането с премиера Димитър Главчев. 

“След потушаването на огъня трябва да се обезопасят тези минни полета, не е нормално в страни от Европейския съюз все още да има места, осеяни с мини. Тези мини не ни дават възможност да удължим и просеката срещу разпространението на пожара“, каза още Пламен Поюков