0

Ц ената на кралския пъпеш, който пловдивският фермер Красимир Кумчев продава на търг, достигна 10 000 лева само няколко часа преди края на наддаването. Кумчев обяви във фейсбук страницата си, където се провежда търгът, че ще сложи край на наддаването в 21 часа на 8 август и тогава ще обяви победителя.

Космическата цена е за пъпеш от японския сорт „Юбари“, най-скъпият в света. В организирани в Страната на изгряващото слънце търгове този пъпеш достига цена от 46 000 долара. За сравнение 10-те хиляди лева, предложени за отгледания в оранжерия край Пловдив плод, се равняват на 5555 долара.

СЕДЕМ НАДДАВАТ ЗА ЯПОНСКИЯ СОРТ: Дават 2550 лева за Краля на пъпешите!

Оферта

Към ранния следобед вчера все още не беше ясно дали това ще е най-високата оферта. Самият Кумчев очакваше между 18 и 21 часа участниците да се активизират отново и да започнат да наддават оживено. „Но и това до момента за мен е изключително. Това за България е нещо уникално“, коментира Кумчев пред „Телеграф“. Както вестникът писа, набраната от търга сума той ще дари за сбъдване на една своя мечта – в центъра на Пловдив да се направи Фонтанът с ябълката, който да символизира плодородието на Тракийското поле.

Агро Телеграф: Най-скъпият пъпеш на търг у нас!

Самите участници също споделили, че това е и основният мотив да участват с такива големи суми в наддаването. „Казват, че изключително много им харесва мисията, заради която организирам търга – няма по-добър начин за възхвала на българската земя“, коментира Кумчев.

Хибрид

Участникът, готов да даде 10 000 лева, е голям земеделски производител от Плевен. Има насаждения от зърнени и бобови култури, а от няколко години е един от големите производители на дини. Кумчев не се е замислял засега какво ще прави със семената от другия пъпеш „Юбари“, който ще изконсумират той и семейството му съвсем скоро. Но уточнява, че става въпрос за хибрид, а при хибридите не се знае дали поколението ще прилича на родителското растение, тъй като има т.нар. разпадане на признаците. Планирал е да събере цялата фамилия в средата на другата седмица, за да опитат всички от легендарния пъпеш. При всички случаи това трябва да стане в рамките на три до седем дни след откъсването на плода – тогава сортът „Юбари“ достига най-добрите си качества. Хората, които са го опитвали, го описват като сочен, сладък и пикантен. А приятелите на Кумчев твърдят, че пъпешът, който се разиграва на търг, има аромат на шоколад.

400 лв. начална цена за най-скъпия пъпеш!