0

П ловдивският фермер Красимир Кумчев ще обяви първия в България търг за скъпоценния пъпеш „Юбари“.

Набраните средства ще дари за осъществяване на отдавнашната си мечта в центъра на Пловдив да се направи Фонтан с ябълката, символизиращ плодородието на Тракийското поле.

Този вид пъпеши са най-скъпите в света. Култивирани са в Япония, където богаташи наддават за тях на търгове. Най-високата цена, достигната за двойка пъпеши „Юбари“, е 46 000 долара. В Япония „Юбари“ се смятат за абсолютния лукс. Богатите японци черпят с тях гостите си, като задължително, за да разсеят всякакви съмнения, после им показват кората, която е много красива и със специфични шарки.

Отглеждане

Както „Телеграф“ писа, Кумчев е получил семената на растението като подарък от Юлияна Антонова-Мурата – дългогодишен дипломат в Япония, която в последните години издаде три книги за Страната на изгряващото слънце. Решава се на предизвикателството да пробва да отгледа на родна почва тези скъпи плодове, защото е убеден, че българската земя ще има им даде възможно най-доброто. В оранжерия край Пловдив засява шест семена, но едното не покълнало. Друго семенце също нямало късмет. То се развило, но младото растение било унищожено от котета, които се сбили в оранжерията. Така останали четири корена, с по един пъпеш на всеки.

Вкус

Първият „Юбари“ ще си разделят Кумчев и семейството му и жената, която го е отгледала. „Така ще съм сигурен във вкусовите му качества, ще бъде лош знак да обявим търга и да се окаже, че са му трябвало още три-четири дни да зрее“, обясни бизнесменът пред „Телеграф“.

Към края на миналата седмица той още не беше решил окончателно колко от останалите пъпеши ще предложи на търг, нито каква ще е началната цена. „Най-вероятно ще обявим един, максимум два, но в комплект“, посочи Кумчев.

Търгът ще се проведе онлайн на Фесбук страницата на фермера. Наддаването ще продължи в рамките на 24 часа, за да има възможност достатъчно хора да се включат.

Средствата ще бъдат дарени на сдружение “Добротворие” за изграждане на “Фонтана с ябълката”, съвместен проект със скулптура акад. Цвятко Сиромашки. „Ябълката ще символизира плодородието на Тракийското поле. Твърдя, че точно то е причината Пловдив да е най-старият жив град в Европа. За мен това е аксиома“, заяви Кумчев. По думите му, фонтанът е прекрасен проект, в който няма политика, религии или спорни исторически личности. За изграждане на композицията фермерът има подкрепата на кмета на Пловдив Костадин Димитров, но за да се пристъпи към самото изграждане, е нужно и разрешението на общинския съвет.

Място

Идеята е ябълката да е в централната част на града, кацнала над стълбите на Каменица, където и сега има водоскок. Първоначално Кумчев се спрял на друго място – ул. „Иречек“ зад Джумая джамия, но за там не получил разрешение от общината. Новото място обаче е по-забележимо. Бъдещата композиция ще бъде и подходяща отправна точка, от която да започват туристическите обиколки на града с 8000 години история.

Планира се ябълката да бъде от месинг или бронз, но композицията още не може да се остойности, заради постоянното колебание в цените на двата метала. Има и идея материалът да се осигури като Министерството на отбраната отпусне месинг от употребявани снаряди и патрони, които така или иначе отиват за претопяване. Това обаче не може да стане чрез директно дарение. Пътят е МО да даде метала на община Пловдив, а тя от своя страна да го дари за фонтана. Проектът на ябълката в момента се преработва, за да пасне на новото място. При стария вариант ябълката е била с височина метър и половина и тегло тон и седемстотин килограма месинг. Все още не се знаят параметрите за новото място, но по думите на Кумчев няма да са повече.

Единственото нещо, за което той съжалява е, че няма да може да осъществи мечтата си в един и същи ден независими експерти да дегустират „Юбари“, отгледан при изкуствени условия в оранжерия в Япония, и пъпеш, отгледан на златната българска земя.