0

540 баровци със скъпи автомобили станаха мишена на данъчните през миналата година. Това става ясно от отчета на НАП за 2023 г.

Националната агенция за приходите е стартирала през миналия август кампания, в рамките на която е възложена селекция на 625 лица с коли от висок ценови клас. Към момента са селектирани 540 лица, на които са възложени проверки, а на едно лице – ревизия. В рамките на проверките трябва да се установи дали има данни за разминавания между декларираните пред НАП доходи и имущественото състояние на богаташите и да се направи съпоставка. Проверките могат да прераснат в ревизия, с която да се изчисли какъв е укритият доход и да се определи дължимият данък за него.

Наши баровци с имоти на Карибите!

Към момента 74 контролни производства вече са приключили. В хода им е установено несъответствие между декларирания доход и действителното имуществено състояние в размер на 98 470 лева. Съставени са три акта за административно нарушение, а две от проверяваните лица сами са подали коригиращи данъчни декларации.

Лизинг

Паралелно с това НАП е извършила през миналата година анализ на лизингополучатели на МПС от висок ценови клас. От месец май 2023-а досега са възложени общо 57 проверки. За 8 лица са установени обстоятелства за възлагане на ревизия, като една вече е приключила с начисляване на допълнително данъчно задължение в размер на 4867 лева.

Миналия октомври в полезрението на данъчните попаднаха и физическите лица, придобили имоти с материален интерес от над 750 000 лева в периода 2019-2022 г. Възложени са 97 проверки за установяване на факти и обстоятелства и 300 проверки за съответствие на имущество и доходи. Контролните производства не са приключили, те продължават и през настоящата година.

Чужбина

През миналата година НАП е продължила и работата по списъка с българи с имоти в Гърция, получен от гръцките данъчни власти по линия на автоматичния обмен. След селекция на 2117 лица са извършени проверки и са възложени 878 ревизии, като към края на миналата година са приключили 527 от ревизиите. 82 от проверяваните лица са обявили допълнителен данък в размер на близо 90 000 лева. А в хода на ревизиите са установени допълнително задължения на стойност 671 377 лева.

През 2023 г. са възложени и 161 проверки на българи, притежаващи имоти в Дубай към края на 2018 г. 159 проверки са приключили. В хода на контролните действия обаче е установено, че само 22 от лицата са местни за България. На едно лице е възложена ревизия, която не е приключила.