0

П рокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да образува второ дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на бившия административен ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

На 19 февруари градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира Прокурорската колегия на ВСС, която в момента изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, за образуване на дисциплинарно производство срещу Невена Зартова. Искането се базира на доклад за извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП, както и на техния административен ръководител.

Невена Зартова се очаква на 22 февруари да бъде изслушана във временната парламентарна комисия, създадена да установи факти и обстоятелства във връзка с дейността на групата около Мартин Божанов.

НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ: Сарафов поиска оставката на Невена Зартова

Както е известно градският прокурор на София Илиана Кирилова поиска Зартова да бъде наказана заради нейни действия във връзка с образуваното в СРП досъдебното производство за принуда срещу Петьо Петров-Пепи Еврото.

В предложението градският прокурор твърди, че Зартова е нарушила служебните си задължения и е уронила имиджа на съдебната власт, защото въпросното дело е провеждано от СРП, въпреки че не е било в нейната компетентност, а е трябвало да се наблюдава от СГП заради твърдения за замесени магистрати.

Освен това разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на СГП, независимо че е било изискано. Вместо това, след продължително протакане, най-накрая делото е било изпратено на ВКП, а не на градската прокуратура, съобщава lex.bg. 

Твърди се още, че Зартова е изисквала по телефона от директора на ГДБОП да задържи конкретни лица във връзка с делото срещу Петьо Петров и сама е водила свидетели. 

През лятото на миналата година и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на Зартова заради двойно убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Тогава Зартова не подаде оставка, а заради този случай Сарафов нареди пълна проверка на работата на шефката на СРП, която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура. 

В резултат на тази проверка и.ф. главният прокурор предложи, а Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Зартова. 

На 14 февруари т.г. Зартова подаде оставка като в нея посочи, че прокурорите в СРП заслужават да работят в нормална обстановка и с оставката си иска да обезпечи нормалната работа на най-голямата прокуратура.

Същия ден оставки подадоха и четиримата ѝ заместници – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев като в специална декларация те се разграничиха от действията на Зартова (повече по темата виж тук).