0

У никалният „пръстен убиец“ със специална кухина за скрита отрова, датиран от края на 14 век, е сред най-любопитните експонати на експозицията „Реликвите на Калиакра“.

Тя бе открита във вторник вечерта в археологическия музей „Велики Преслав“. Изложбата във Велики Преслав от знакови находки, открити по време на археологически проучвания на нос Калиакра, гостува в историческия музей в Каварна.

Колан

Автор е доц. д-р Бони Петрунова, която е и ръководител на археологическата експедиция. На нея е представен и напълно запазен кръст енголпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица. В изложбата се откроява също нефритена катарама за колан на китайската династия Юан, показани са накити, монети и оръжия.

Борби

При откриването й Тодор Тодоров от историческия музей в Каварна отбеляза, че сред най-ярките експонати в колекцията и първи намерен такъв през 2013 г. от археолозите е пръстенът убиец. Той е бронзов и се предполага, че е бил използван при борбите за престола на Добруджанското деспотство през 14 век. Този пръстен беше начело на класацията „Чудесата на България” в рубриката за открития. През 2017 г. бе открита и нефритената катарама с китайски произход, която загатва на проучвателите за нещо много по-значимо. Така година по-късно на бял свят излиза голямото съкровище с 957 предмета от злато, сребро и бижута. Изложбата ще остане в преславския музей и след великденските празници.