0

„Аритметиката не излиза нито за втория, нито за третия мандат“. Това коментира пред „Телеграф“ политологът Татяна Буруджиева. 

Преди дни ДПС даде заявка, че може да положи усилия за формирането на кабинет с втората папка. Част от ПП-ДБ в лицето на ДСБ и „Да, България“ пък предлагат формацията да поиска третата папка, за да предложи или технически кабинет, или програмно правителство.

ЩЕ ИМА ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО? БСП обявиха ще подкрепят ли мандата на ДПС

В тази връзка Буруджиева коментира следното: „Големият проблем с мандатите е, че се формират мнозинства на опозиция, отколкото мнозинства за управления“.

Тя напомни, че БСП има решение да не подкрепят втория мандат. „Възраждане“ също са категорични в позицията си. „Как да излезе сметката без ГЕРБ, които също отказват реализация за другите два мандата, след като не получиха подкрепа за първия“, мотивира се Буруджиева. По думите й ситуацията с третия е същата, защото: „Кабинет с него трябва да се гласува или с ДПС, или с „Възраждане“. 

Блокаж 

„Политическите лидери с позициите си, които развиха още по време на предизборната кампания, блокираха всяка възможност да се състои правителство, независимо в какъв формат“, каза тя. Накрая добави: „Парадоксално, но единственият начин да се изпълни третият мандат, е партиите да се съгласят с апела на „Възраждане“ за анти-ГЕРБ-ДПС мнозинство. Това ми се струва абсурдно“. Буруджиева смята, че няма шанс за кабинет и вървим към избори. 

Социологът Първан Симеонов коментира пред Нова телевизия, че „цепнатината в ДПС“ може да доведе до формирането на „технически кабинет с участието на Борисов“. „Това означава ГЕРБ-СДС, част от ДПС и ПП-ДБ с идея на нова форма на сглобката, с цел съдебна реформа“, посочи той.  

СЪДБОНОСНО? ГЕРБ обяви ще подкрепи ли втория мандат!

Вчера от ГЕРБ потвърдиха, че няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат при никакви условия. От партията посочват, че различията в НС не създават нужната база за стабилно правителство. ГЕРБ изтъкват, че след вота са предложили формула за съвместно управление, но тя не е била подкрепена от останалите сили. „Ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия и т.н. - това не е разум, а политически инат“, смятат от ГЕРБ. Според тях призивите за подкрепа за другите мандати целят решаване на партийни проблеми. 

Програма 

Националният съвет на „Да, България“ излезе със становище, че ПП-ДБ може да се ангажира с третия мандат само ако има готовност за широко програмно мнозинство, което да се обедини около пакет с антикорупционни реформи. За целта те предлагат първо да се проведат консултации с останалите сили и НС да гласува декларация.

С нея да поемат ангажимент за завършване на съдебната реформа, избор на парламентарната квота в двата съвета – съдебния и прокурорския, попълване на ключовите регулатори чрез прозрачна процедура, реформа в службите и в Изборния кодекс. Ако на тази база има мнозинство, то трябва да се изработи план за преговори за споразумение за кабинет само за 9-12 месеца.