0

Т ленните останки на Негово Високопреосвещенство сливенския владика Йоаникий бяха положени в двора при олтара на църквата "Свети Великомъченик Димитър" в Сливен.

IN MEMORIAM: Отиде си сливенският митрополит Йоаникий

Заупокойната Света литургия и опелото на митрополит Йоаникий бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол.

Тридневен траур след смъртта на митрополит Йоаникий

С литийно шествие митрополит Йоаникий бе изпратен в последния му път. Стотици граждани на Сливен и епархията, свещенослужители, монаси и монахини, представители на общинската и държавна власт дойдоха да се простят със своя духовен пастир. 

За да си вземат последно сбогом дойде и приятелят на митрополита от детските години Радни Димитров. Той си спомни за дните в родното им село Пет могили:

"Скромен, много скромен. Играли сме си, били сме си пастирчета, били сме прегърнати в живота. Никога в живота между нас не е имало кавга или да см скарани с него".

Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан сподели болката си от загубата на дядо Йоаникий:

"43 години беше на тази сливенска катедра достоен духовник, книжовник, изтънчен архиерей. Така действително приличащ на старите архиереи, на старата школа".

След кончината на дядо Йоаникий Светият синод избра митрополит Йоан да управлява временно Сливенска епархия и да организира избора за нов владика:

"Аз разчитам много на изключителната помощ, както на българския Патриарх, така и на Светия синод и синодалните архиереи, но и на клира на Сливенска епархия да избере достоен архиерей".

Днес, за да отдадат последна почит на дядо Йоаникий, в Сливен дойдоха Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил  и Доростолският митрополит Яков.