0

К оледното празнично настроение е на прага, ако вече не е дошло. Коледни дръвчета в някои от по-големите градове у нас светнаха с прекрасни украшения при приповдигнат дух ма посетителите по плщодадите.

В столицата кметът Васил Терзиев запали елхата с думите: „От днес домовете ни излъчват едно специално сияние на уют, топлина, на възможности, на спокойствие и надежда”.

БГНЕС

За първи път това стана на новото пешеходно пространство в столицата - площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски".

"Моята мечта винаги е била не само домът ни, но и градът ни да бъдат място, което ни кара да мечтаем не само на Коледа. Затова съм изключително щастлив, че днес сме тук заедно. Заслужавате градът да блести, защото всеки един от нас блести”, каза още кметът на София.

БГНЕС

Най-емблематичната софийска забележителност засия с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември площадът от ул. “Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ заживя с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града, предаде БГНЕС.

Вечнозелената елха на площада пред Община Стара Загора засия в красива коледна премяна. Дванайсетметровото дърво, украсено с хиляди светлинки и разноцветни играчки, озари лицата на най-малките, дошли да видят тържественото запалване на светлините.

ЧЕЛЮСТИ: Дядо Коледа го раздава бабаит, отиде при акулите! (ВИДЕО)

Специален гост беше Дядо Коледа, който пристигна от далечна Лапландия. Той пожела на всички пълни с топлина и уют коледни празници. 

„Искам да ви пожелая прекрасни празници да бъдете живи и здрави, много послушни, както сте били през тази година, и да носите много радост на вашите родители и много сбъднати мечти“, обърна се към децата кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той допълни, че „всички деца са прекрасни и заслужават най-доброто“.

Със запалването на светлините на елхата, светна и всяка друга коледна украса в Стара Загора.

Светлините на коледната елха грейнаха и в Русе, с което бе поставено началото и на коледно-новогодишния фестивал. 

За втора поредна година символ на предстоящите празници в града е голямо естествено дърво пред сградата на Общината. То е с височина около осем метра и е посадено преди 15 години. 

В празничната програма тази вечер се включиха детски музикални и танцови състави и мажоретки. За радост на присъстващите при елхата пристигнаха Дядо Коледа и Снежанка. 

На централния площад "Свобода" в града е изграден и коледен базар, а пред сградата на Русенската опера работи ледена пързалка. 

Програмата на коледно-новогодишния фестивал в Русе тази година включва концерти, спектакли, коледно надиграване и работилница за приготвяне на коледни сладкиши. 

В Плевен грейнаха светлинките на коледната елха на централния площад "Възраждане". 

Специално за децата имаше подготвено тържество с много песни, танци и забавни въпроси. 

И тази година малките зрители бяха зарадвани с лакомства, раздавани от джуджета. На финала заря огря небето над града, а част от присъстващите малки и големи плевенчани се хванаха на хоро.

НАЙ-ПРАЗНИЧНИЯ МЕСЕЦ: Как ще почиваме по Коледа и Нова година?

Тържествено запалване на светлините на коледната елха на централния площад „Бдинци“ организира и Община Видин. Многоцветна заря озари небето над дунавския град едновременно с грейването на коледните светлини. 

Заместник-кметът на общината Борислава Борисова пожела на всички деца да бъдат здрави и послушни. „Нека посрещнем предстоящите празници с най-близките си хора, с много настроение, с надежда за по-хубави дни и благоденствие. Бъдете здрави, обичайте се и правете добрини“, каза още той.

Също така започна и Коледният базар. В къщичките на площада търговци и местни производители предлагат свои ръчно изработени продукти, сувенири, играчки. От пекарната ухае на прясно изпечени сладкиши и се носи аромат на греяно вино, предаде БТА.

В Пловдив пък кметът Костадин Димитров запали светлините с настроение и празничен дух. 

"Пожелавам на всички много здраве и хубави светли празници с близките ви хора", каза Димитров.

Елхата е висока 13 метра и е с над 4000 зелени клончета. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи в град Раковски. Тя тежи около 1 тон, а заедно с украсата - 1.5 тона. Тази година са подменени части от светлинната и декоративната украса на елхата, което я прави още по-внушителна.