0

С ъстоянието на транспортирания от Охрид до София Християн Пендиков е сериозно, но към момента не е животозастрашаващо, каза пред журналисти служебният зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов. Той бе на летище София при кацането на правителствения самолет „Фалкон“, който превози Пендиков от Северна Македония до България. Мъжът ще бъде лекуван във Военномедицинска академия.

БТА

БТА

Целта бе по най-безопасния начин да бъде настанен във ВМА, да се назначат изследвания и прегледи, за да се започне максимално бързо адекватно лечение. Осигурили сме възможност за настаняване на близките на Християн, за да са близо до него, заяви зам.-министър Златанов. Това, което знам, е, че има доста травми в областта на главата, счупване на долната челюст, фрактура на мандибулата, нарушение на костната структура на синусите. Най-вероятно ще се наложи оперативна интервенция по отношение на счупената кост и синусите. На този етап състоянието му е сериозно, но не е в графата животозастрашаващо, допълни Александър Златанов.

Информацията на зам.-министъра потвърдиха и от Министерство на отбраната, позовавайки се на съобщение от ВМА. "Веднага след като е приет във Военномедицинска академия, на Пендиков са му направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст. Пациентът е настанен в реанимация на ВМА, където ще бъде под непрекъснато наблюдение. Назначени са му и допълнителни високоспециализирани изследвания за уточняване на терапевтичния план", казват от МО.

Християн Пендиков е секретар на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид. Той стана жертва на побой миналата нощ.

От министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщиха, че са задържани тримата нападатели на 21-годишния Християн Пендиков. 

Прокуратурата в Охрид е започнала процесуално-следствени действия срещу 24-годишен мъж от Охрид, заподозрян в причиняване на тежка телесна повреда по чл.131, ал.3 във връзка с чл.22 от Наказателния кодекс. Прокуратурата е поискала за заподозрения мярка за неотклонение задържане под стража.