1

П ребитото 19-годишно момче пред дискотека в Плевен не е подходило безобидно към ситуацията. Такова мнение изрази пред журналисти в Бургас министърът на вътрешното министерство Иван Демерджиев.

„Всеки полицай, който си позволи противообществени прояви, най-често бива задържан от колегите си. Много внимателно трябва да се следят подобни случаи. Понякога има важни нюанси, които се спестяват. След като се изгледат внимателно камерите, се вижда, че момчето е провокирало ситуацията. На финала на проверката сме. Много рядко органите на реда си позволяват да посегнат на някой, без да има провокация. Обикновено полицаят реагира, когато е нападнат”, поясни той.

Относно предстоящите избори, вътрешният министър увери, че МВР ще предотврати купуването на гласове. „След провеждането на няколко избора, министерството има добре установен механизъм за противодействие на купения вот. Бих казал, че министерството работи като смазана машина”, каза още Демерджиев.

„Ще добавим малко повече енергия заради връщането на хартиената бюлетина. Очакваме по-голяма активност от хората, които искат да манипулират вота с различни престъпни практики”, допълни той. И категорично заяви, че ако се налага, ще има рокади по дирекциите.

Според Демерджиев няма предпоставки да очакваме мигрантска вълна от Турция след смъртоносните земетресения.

„Няма данни за сериозни придвижвания в Турция. В момента Бургас не е арена за преследване на мигранти. Ще направим всичко възможно това да продължи, не само тук. Мигрантския натиск е намалял", обясни още вътрешният министър.