0

Л ичните лекари в Пловдив масово поставят ваксини срещу морбили преди празниците. Причината е разпространението на болестта в съседни държави, а почивните дни са повод за повече пътувания извън страната, при което съществува риск вирусът да бъде пренесен.

ТАМЪН СИ ОТДЪХНАХМЕ ОТ COVID: Страшна зараза пълзи към България!

В България имунизацията срещу морбили се прави на 13-месечна възраст и има втори прием, когато детето навърши 12 години. Доскоро семейство Нешеви са живели в Германия и днес са на преглед, за да са сигурни, че детето им е защитено: "Детето ни има всички немски ваксини, така че - върнахме се в България и тепърва ще узнаваме какво все още не е достатъчно."

За деца, които са били в чужбина, се представя имунизационен паспорт пред личния лекар, казва пред БНТ д-р Таня Васева-Дипчикова – личен лекар. Над 85% от нейните пациенти са ваксинирани. На останалите напомнят периодично.

Заради пика на болестта в Румъния, Австрия, Франция и Германия, доктор Дипчикова препоръчва в момента да не се пътува в тези страни с бебета и неваксинирани деца, защото болестта е силно заразна и може да даде усложнения.

"Имаме един случай на дете, което на 3-месечна възраст е преболедувало морбили и едно от късните усложнения тя го направи на 9-годишна възраст .... детето в момента е на легло и в тежко състояние. Това е дете, което преди 12 години е боледувало от морбили, на 3-месечна възраст, когато не е имало ваксина в този период", каза д-р Таня Васева-Дипчикова.

В по-рисковите квартали се работи със здравен медиатор. От РЗИ-Пловдив успокояват, че няма опасност от епидемия у нас.

"Ние имаме достатъчно количество ваксина, за да бъдат обхванати и да може обхвата с ваксина да бъде достатъчно висок, за да предотвратим възникване на случаи на морбили в България", категорична е д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Последната епидемия у нас беше в периода 2009 - 2011 година. Заболелите бяха над 24 хиляди, по-голямата част от тях деца.