0

Е пидемията от морбили в Румъния се разраства, съобщава информационният сайт Ziare. През последната седмица са регистрирани още 445 случая на заболяването. Националният център за наблюдение и контрол на заразните болести съобщи, че 7-месечно бебе е починало вследствие на болестта. 

Страшна опасност обикаля край България!

Общият брой на потвърдените случаи на дребна шарка достигна 2455, което е увеличение с 445 спрямо предходната седмица, показват данни на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести към Националния институт за обществено здраве, предаде Ziare.

На 6 декември Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между 9 и 11 месеца, както и на неваксинираните на фона на тревожно нарастване на случаите и големия брой хоспитализации на заразени деца.

Според последните данни на румънските здравни власти най-много регистрирани случаи на морбили има в окръзите Муреш и Брашов в Централна Румъния. Епидемията вече е обхванала 34 от общо 41 окръга, включително Букурещ, спрямо 29 обхванати окръга в момента, когато бе обявена, писа БТА.