0

П резидентът Румен Радев връчи  мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на "Продължаваме Промяната - Демократична България". 

Премиерът в оставка Николай Денков върна веднага празна папката на Румен Радев за съставянето на правителство. 

ОТИДЕ В ИСТОРИЯТА: Първият мандат на ГЕРБ-СДС изгоря (ВИДЕО)

„За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Те се отметнаха от нея. Във втория мандат ние предлагаме за премиер Николай Денков. Ние дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори, но те, въпреки жеста, не го оцениха, отказаха”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Президентът от своя страна обясни, че Денков и цялата му политическа формация до последния момент са полагали усилия България да има редовно правителство. „Макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, обстановката е толкова динамична, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно”, каза държавният глава.

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На извънредно заседание парламентът реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е неуспешен. Това стана, след като номинираната за премиер Мария Габриел оттегли кандидатурата си. От ПП-ДБ отправиха покана за ново общо управление с кандидат за премиер на ГЕРБ, но отговорът беше категоричен и отрицателен. По-рано днес от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат папката неизпълнена, защото нямат подкрепа за съставяне на правителство.

 

УДАРИХА ХИКСА: Без повече преговори за правителство

От ГЕРБ-СДС вече дадоха заявка, че няма да има разговори за съставяне на правителство с втория мандат. 

Така се пристъпва към третия мандат, който е последен шанс за реализиране на кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание. Ако и с третия мандат не успеят Румен Радев трябва да назначи служебен кабинет и да насрочи нови парламентарни избори.