0

Н а извънредно заседание парламентът прие единодушно със 127 гласа "за"  отказа на Мария Габриел да стане министър-председател и обявява за неуспешен мандата за съставяне на правителство, получен от ГЕРБ.

Заявлението на Габриел, че се оттегля от изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, беше внесенo в деловодството на НС вчера сутринта, след като в неделя тя обяви, че ще го стори заради провала на преговорите и решението ГЕРБ да се оттеглят.

НЯМА ПЪТ НАЗАД: Министерските кресла бутнали сглобката

Чашата преля след искането на ПП-ДБ да получат и МВР, след като от ГЕРБ отстъпили за министър Тодор Тагарев и за енергийното министерство, обявиха в неделя от преговорния екип на партията на Бойко Борисов.

Три часа по-късно председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредното заседание с една-единствена точка - проект на решение мандатът да бъде обявен за неуспешен. Гласуването е необходимо, за да се отпуши процедурата по връчване на следващия и президентът Румен Радев да може да връчи мандат на втората по големина ПГ - тази на ПП-ДБ.

КРАЙ НА ПРЕГОВОРИТЕ: Официално сглобката се разтури!

От БСП Корнелия Нинова даде да се разбере, че няма да води никакви разговори за осъществяване на втори мандат. От ГЕРБ също да дадоха такава заявка. 

"Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Тези, които искаха да се справят с паралелната държава, се прегърнаха с мафията и предложиха да делят държавата с нея". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на извънредното заседание на НС във вторник.

НС решава за мандата, рулетката се завърта

„Всичко това бе облечено в красиви думи за евроатлантизъм, за висши цели - еврозона, Шенген, ПВУ и по-високо качество на живот. Но се провалиха тотално. Вместо Шенген, получихме мигранти, еврозоната е далечна цел, за качеството на живот да не говорим, защото не проговорихте за реформа в здравеопазването и други ключови ресори. През цялото време спорехте за власт”, смята Нинова. 

От трибуната Кирил Петков пък заговори за спазване на думата: "Най-важното нещо е всяко свое действие да го правиш не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг." Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната-Демократична България” Кирил Петков от трибуната в Народното събрание.

„Не сме постигнали това, което трябва за една нормална европейска държава. Всичко започва от чувството за отговорност. Преди девет месеца ние дадохме ясна дума за 18-месечно управление с единствената промяна – ротация на премиерите. Това беше споразумението, ако не ви е харесало –  да не го бяхте правили”, категорично заяви съпредседателят на ПП-ДБ.

„Има едно споразумение на масата, в което се изисква реформа на правосъдната система – не на хартия, с реплики, а реално през прозрачен процес. И целият български народ да бъде свидетел, че страната може да има правосъдна система, която да не отговаря на никой, освен на обществения интерес”, поясни той.  

„В това споразумение няма разделяне, делене и взимане, а има прозрачен процес. Българските граждани трябва да могат да видят как се избират тези хора, а не да са майки, не да са бащи на депутати, а чисти хора, които да защитават обществения интерес”, подчерта Петков.

От ИТН веднга репликираха на Кирил Петков като заявиха, че те са тези, които не си спазват думата.  „Думата харахири от днес има ново значение – хараКиро”. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов от парламентарната трибуна. 

„Вие говорите за спазване на думата, нали така?”, обърна се Балабанов към Кирил Петков.

„Слушаме ви пет минути, как говорите за спазване на думата. А преди година и половина нали щяхте да вкарате Бойко Борисов в затвор? „12 години стигат с ГЕРБ, трябва да пенсионираме Борисов, трябва да го вкараме Борисов в затвора”. Да, ти го арестува Бойко Борисов собственоръчно. И сега ми говориш от трибуната за спазване на думата. Ти сега си в най-унизителната поза да му се молиш на същия този, когато арестува, да продължи да те държи теб на власт. И ти говориш за спазване на думата? До теб е Христо Иванов, който говореше: „Нито глас за Пеевски”, а после пи „мазното турско кафе” в неговата стая. Да, тя, тази метафора е истинска, защото зад нея се крият унизителните ви пози, в които използвахте помощта на ДПС, за да ви напишат тази спорна конституция, на която ще берем от плодовете”, заяви Балабанов.

Необичайно предложение за продължаване на преговорите с ГЕРБ дойде от ген. Атанас Атанасов, който заяви, че са готови да реализират втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС.

"Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди девет месеца в следващите рамки: подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение; министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчен от ПГ на ГЕРБ-СДС; съставът на МС – да остане настоящият, доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени”, добави Атанасов.